fbpx

Studio sieraad

Keuzetraject van de afstudeerrichting Juweelontwerp en Edelsmeedkunst

Op Sint Lucas Antwerpen draait juweelontwerp om het vertalen van verbeelding in sieraden en objecten. Hoogglanzend in metaal of mat als kalkpapier, draagbaar of net niet, maar altijd betekenisvol en kostbaar. 

Studio sieraad
Reflectie en verlangen

Studio sieraad is er voor wie gefascineerd is door kostbaarheid, door schoonheid of het menselijke lichaam. Vanuit die nieuwsgierigheid bedenk en maak je sieraden en objecten die draagbaar zijn, of net niet. Daarom leren we je plooien, zagen, boren, vijlen, metaal gieten, solderen, draad trekken, emailleren en patineren. Maar bovenal leer je je eigen fascinaties te vertalen naar een persoonlijke beeldtaal die met de toeschouwer communiceert wat jij graag wil vertellen. 
De technische bagage die je mee krijgt bouwt verder op de ambachtelijk traditie van het goud- en zilversmeden en het werken met metalen.

Maar je leert natuurlijk ook in andere materialen werken, dat kan gaan van textiel tot kunststoffen of keramiek. 
Je kiest telkens het materiaal dat het beste past bij wat je wil vertellen, materialen worden hierdoor metaforen voor betekenis.

De betekenis van je werk komt dus altijd op de eerste plaats.  Je uitgangspunt is het sieraad in al zijn facetten, van traditionele archetypes, het hedendaags auteurssieraad tot en met design juwelen en fashion jewellery. 

Academische bacheloropleiding

In de academische bacheloropleiding schenken we veel aandacht aan conceptueel denken, procesmatig werken en documenteren. Verder biedt deze opleiding een algemeen vormend basisprogramma waarin je theoretische kennis opbouwt en reflectie en kritisch denken centraal staan. Na deze 3-jarige academische bacheloropleiding heb je het niveau bereikt om een artistieke masteropleiding aan te vatten.


Lessentabel en vakken

Voor de lessentabel met alle vakken van 2022-2023: klik hier. Je kan kiezen uit verschillende keuzevakken en technische vaardigheden. Klik op de titel van een vak en je krijgt meer uitleg.

Studiospecifieke skills

Traditionele technieken

Metaal gieten, draad trekken, plaat walsen, patineren en plooien,… de basis-skills van de ambachtelijke smeedkunst.

Experimentele technieken

Moderne sieraden vragen al eens om moderne materialen. Je kan volop experimenteren met uiteenlopende materialen

Je werk visualiseren

Om je idee vorm en context te geven, gebruik je verschillende media. Van tekenen tot 3D printing, fotografie en film

Reflectie

Je leert polijsten tot je je kan spiegelen in je materiaal. Maar je leert vooral ook reflecteren over je werk en je methodes.

Je idee presenteren

Je creëert niet alleen boeiende objecten; je kan er ook boeiend over spreken en schrijven


Overkoepelende vakken

Een ander woord hiervoor is basiscurriculum

Manuele en technologische vaardigheden

Dit opleidingsonderdeel bestaat uit een pakket aan initiaties die je helpen bij de start van je opleiding. Zo krijg je initiaties op vlak van software en in de werkplaatsen. Daarnaast zal je ook een aantal boeiende studio specifieke initiaties volgen.

Theorie

Een deel van het theoretisch programma is voor alle bachelorjaren hetzelfde. Filosofische vakken, antropologie van de kunsten, literatuur, kunstgeschiedenis, semiothiek, cultuur- en mediatheorie, art design en context en kunstactualiteit.

Tekenen

Elke student werkt in het basiscurriculum in eerste en het tweede jaar aan basiscompetenties op het vlak van tekenen van lichaam, omgeving en beeldanalyse. In het tweede en derde jaar breng je via keuzemodules het tekenen meer en meer in relatie tot de praktijk die je ontwikkelt in je Studio. Tekenen wordt voor jou doorheen de 3 jaren een authentiek, autonoom en communicatief medium. Het is een noodzakelijke denk-, doe- en communicatietool die jouw beeldtaal verbreedt en verheldert.

Keuzeprogramma

Het keuzeprogramma bestaat uit 2 delen. Enerzijds neem je elk jaar deel aan een projectweek. Je maakt er deelt uit van een gemengde groep studenten uit verschillende Studio’s en uit het eerste, tweede en derde jaar. Zo word je geconfronteerd met verschillende achtergronden en bouw je een netwerk van studenten en docenten uit. Anderzijds verdiep je je in bachelor 2 en 3 in inzichten over kunst en cultuur door te kiezen uit een reeks keuzevakken en keuzeprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van de theoriedocenten.


Theorie versus Praktijk

Het gewicht van de vakken evolueert doorheen de 3 bachelorjaren. Hieronder vind je een visuele verduidelijking van de vakken die je zal krijgen in relatie tot je studiepunten.

 • Praktijk
 • Tekenen
 • Theorie
 • Keuzeprogramma

1ste Jaar

2de Jaar

3de Jaar

In de theorielessen

Theorie en reflectie zijn een belangrijk deel van onze academische opleiding. Belangrijk als in: 1/3 van de studiepunten. Zo bevat het basiscurriculum bijvoorbeeld filosofie, semiotiek en kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk vakken die je meer inzicht geven in kunst, cultuur en maatschappij. En die zorgen voor nog meer inspiratie en interessante achtergrond in je eigen werk.

In de studio

De theorie sijpelt zelfs door tot in de studio. In de vorm van theoretische seminaries of verpakt als feedback van je praktijk- en theoriedocenten. Want ook die laatsten hebben gewoon hun plek in de studio.

In je eigen keuzes

Ook het keuzeprogramma bevat een waaier aan leerprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van theoriedocenten. Zo vervolledig je zelf het theorieplaatje met accenten op basis van je eigen interesses.


Projecten van Studio sieraad

Hoe ziet je toekomst eruit na Studio sieraad?

Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…

Docent sieraad aan het woord

Wat houdt Studio sieraad in? Hoor het van een docent.


Jouw academiejaar, van zomervakantie tot zomervakantie

Op Sint Lucas Antwerpen ben je bijna altijd creatief bezig. “Gewone” schoolweken wisselen af met studio- of projectweken en toonmomenten. En examens, natuurlijk. Zo ziet een jaartje Sint Lucas er ongeveer uit:

visual academic calendar
 • Theorie
 • Alleen Praktijk
 • Jury
 • Vakantie
 • Tentoonstelling
 • Lessen

Wie geeft les in Studio sieraad?

Ze staan zelf met één voet in de professionele wereld én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Saskia Van der Gucht

Irma Födényi

Irma Földényi

Greg De Vleeschouwer

Hilde Van der Heyden

Hilde De Decker

Ludovik Colpaert


Hoeveel kost deze opleiding?

Op je toekomst staat geen prijs, maar je ouders willen natuurlijk wél weten hoeveel ze ongeveer in je opleiding moeten investeren. Da’s logisch. En dat bereken je aan de hand van deze 4 kosten.

Studiegeld

Dit betaal je meteen bij inschrijving. Het bedrag hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft en of je in aanmerking komt voor een beurs. Bereken jouw studiegeld.

Forfaitaire kosten

De forfaitaire kosten betaal je bij inschrijving. De precieze kost verschilt per afstudeerrichting en per opleidingsonderdeel en wordt vooral bepaald op het geschatte verbruik van lesmaterialen.
Bekijk je forfaitaire kosten

Studiospecifieke kosten

Voor de ene studio heb je absoluut een straffe grafische computer en softwarepakketten nodig, voor de andere vooral veel verf. De studiospecifieke kosten bepaal je grotendeels zelf én zijn gespreid over je studie.

Zelf te voorzien

Een computer en internetverbinding zijn onmisbaar voor elke studie. Ook schoolreizen en uitstappen zijn niet inbegrepen in dit kostenplaatje. Maar die zijn altijd onvergetelijk en nooit onbetaalbaar.

Natuurlijk doen we er ook op de campus alles aan om je studie betaalbaar te houden. Met onder andere een goedgevulde bibliotheek, een uitleendienst en gratis inspirerende werkplaatsen op de campus.


De infodagen: jouw proefrit in Studio sieraad

Open lesdagen

De fysieke open lesdagen zijn nog niet gepland omwille van corona.

To be continued dus … maar hou alvast onze social media kanalen (FB & insta) en je mailbox in de gaten.

Infodagen

Schrijf je hier alvast in voor onze infodagen. Wil je toch nu al eens kennismaken met onze docenten? Bekijk dan zeker de filmpjes op Ask Us Anything.

Studio sieraad in het buitenland

Wist je dat Sint Lucas Antwerpen ook een beetje een reisbureau is? We sturen onze studenten met veel plezier naar het buitenland voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Om nadien met een koffer vol nieuwe ervaringen en inzichten terug te keren. We verwachten wel een kaartje!


De toelatingsproef

De toelatingsproef is je inkomticket voor Studio sieraad. Niks om van wakker van te liggen, maar voor ons wél een manier om uit te vissen welk creatief vlees we in de kuip hebben.

 • 1. De thuisopdracht

  Na registratie voor de toelatingsproef, landt er een eerste creatieve uitdaging in je mailbox. Die werk je thuis uit en breng je mee op de dag van de toelatingsproef. Zin om erin te vliegen? Vraag meteen je opdracht aan.

 • 2. De studio-opdracht

  Ook op de dag van de toelatingsproef zetten we je aan het werk. Wat die studio-opdracht precies inhoudt, is nog een verrassing, maar… breng zeker je tekengerief, fototoestel en ander creatief materiaal mee. Prik een datum voor jouw toelatingsproef: deadline registratie: wordt bekendgemaakt vanaf januari 2023 / deadline voor het inleveren van thuisopdracht: wordt bekendgemaakt vanaf januari 2023 / datum toelatingsgesprek wordt bekendgemaakt vanaf januari 2023

 • 3. Een goed gesprek

  We willen graag weten wie jij bent, wat je inspireert en wat je hoopt te vinden in Studio Sieraad. Dat vissen we uit tijdens deze babbel, aan de hand van je thuis- en studio-opdracht. Zo maak jij meteen ook live kennis met een paar toekomstige docenten.

Charlotte Van de Velde Studio sieraad

Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Een droog dak boven je hoofd? Een toffe studentenjob?
We got your back.

Infodagen

Je kan heel deze site lezen, ja. Maar je kan ook gewoon eens langskomen op de campus.Om onze studenten en docenten te bestuderen. Zet deze infodagen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van coole workshops tot inspirerende expo’s. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Ons gloednieuwe hoofdkwartier is supersjiek én supervlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Stappend, steppend of skatend: je geraakt er zo.