fbpx

Studio sieraad

Keuzetraject van de afstudeerrichting Juweelontwerp en Edelsmeedkunst

Op Sint Lucas Antwerpen draait juweelontwerp om het vertalen van verbeelding in sieraden en objecten. Hoogglanzend van metaal of mat als kalkpapier, draagbaar of net niet, maar altijd betekenisvol.

Studio sieraad

Je ontwerpt hedendaagse sieraden en kleine objecten. Je besteedt veel aandacht aan de inhoudelijke ontwikkeling van je artistiek werk, maar daarnaast experimenteer je volop met materialen en technieken. 

Uiteraard zijn je eigen interesses en verbeelding hét startpunt om een uniek sieraad te realiseren. Elke context waarin je werkt, is legitiem: of het nu auteurssieraden, fashion jewellery of design juwelen zijn, jij bepaalt je eigen richting.


Daarbij verhoud je je voortdurend tot de kenmerken van de vakdiscipline; je bestudeert niet alleen materialen en technieken, maar stelt ook de traditionele archetypen zoals bv. de parelketting, de bedelarmband of de trouwring in vraag. Je leert over historische en hedendaagse sieraden en de betekenis die ze uitdragen. Als ‘antwoord’ hierop ontwikkel je een actuele beeldtaal met een eigen handschrift en inhoud.

Academische bacheloropleiding

In de academische bacheloropleiding schenken we veel aandacht aan conceptueel denken, procesmatig werken en documenteren. Verder biedt deze opleiding een algemeen vormend basisprogramma waarin je theoretische kennis opbouwt en reflectie en kritisch denken centraal staan. Je studie duurt vier jaar: een driejarige academische bacheloropleiding, gevolgd door een jaar artistieke masteropleiding.


Lessentabel en vakken

Voor de lessentabel met alle vakken van 2022-2023: klik hier. Je kan kiezen uit verschillende keuzevakken en technische vaardigheden. Klik op de titel van een vak en je krijgt meer uitleg.

Studiospecifieke skills

Technieken

Het aanleren van (goudsmeed)technieken blijft een belangrijk onderdeel van de opleiding. De techniek kies je steeds in functie van de betekenis. Dat geldt ook voor de materialen; afhankelijk van het idee kies je het meest geschikte materiaal. Dat kan gaan van metaal tot textiel, van kunststof tot papier. Een keuzeprogramma van werkplaats-initiaties geeft je bovendien de mogelijkheid om je in discipline-overschrijdende vakken te specialiseren (fotografie, zeefdruk, etsen, computersoftware,…).

Je werk visualiseren

Het ‘academische’ van de opleiding zit in het onderzoeksmatig werkproces. Sint Lucas Antwerpen onderscheidt zich door de manier waarop het onderzoek wordt gevisualiseerd. Aan de hand van diverse media (foto, video, tekeningen, publicaties,…) ontdek je hoe je verschillende stappen in je onderzoek kunt gebruiken als autonome beelden en ze als gelijkwaardige output kunt presenteren. Je hoeft dus niet noodzakelijk sieraden te maken om te refereren aan de wereld van het sieraad. 

Reflectie

Reflectie staat centraal in deze academische opleiding, je kijkt kritisch naar je eigen ontwikkeling en denkt na over de relevantie van jouw werk en dat van anderen. Je leert je artistieke proces te analyseren om zo je eigen werkmethode telkens opnieuw te verbeteren.

Je idee presenteren

Je krijgt inzicht in hoe je de resultaten op een communicatieve en samenhangende manier kan presenteren. Hierdoor ben je na je afstuderen breed inzetbaar: naast je artistieke opleiding heb je diverse praktische, organisatorische en reflectieve vaardigheden ontwikkeld.

Samenwerken

In het onderwijsprogramma wordt eveneens sterk de nadruk gelegd op het creëren van een samenwerking tussen jou en anderen. Op die manier vindt elke afgestudeerde een weg in de wereld.


Overkoepelende vakken

Een ander woord hiervoor is basiscurriculum

Manuele en technologische vaardigheden

Gedurende drie jaar krijg je de kans om verschillende manuele vaardigheden aan te scherpen zoals werken met print, keramiek, hout of metaal, en leer je de nodige software en grafische programma’s.

In het eerste jaar word je ondergedompeld in het opleidingsonderdeel ‘manuele en technische vaardigheden fotografie’ en verwijzen we je gericht door naar software kennisclips en workshops in onze goed uitgeruste werkplaatsen. In het tweede jaar krijg je de kans om te kiezen uit 8 aangeboden bachelorclasses, waarmee je je technieken verder kan ontwikkelen. In onze werkplaatsen kan je ondertussen voluit experimenteren en word je uitgedaagd om zelfstandig en oplossingsgericht te werken.

Theorie

Theorie en reflectie zijn een belangrijk deel van onze academische opleiding en vormen ongeveer 1/3 van de studiepunten. Zo bevat het basiscurriculum bijvoorbeeld filosofie, semiotiek en kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk vakken die je meer inzicht geven in kunst, cultuur en maatschappij. En die zorgen voor nog meer inspiratie en interessante achtergrond in je eigen werk.

Een deel van het theoretisch programma is voor alle bachelorjaren hetzelfde. Filosofische vakken, antropologie van de kunsten, literatuur, kunstgeschiedenis, semiothiek, cultuur- en mediatheorie, art design en context en kunstactualiteit.

Tekenen

Elke student werkt in het eerste en het tweede jaar aan basiscompetenties op het vlak van tekenen, aangepast aan de studio. Dit gebeurt volgens drie verschillende onderdelen: lichaam, omgeving en beeldanalyse. In het tweede en derde jaar breng je het tekenen meer en meer in relatie tot de praktijk die je ontwikkelt in je Studio. Tekenen wordt voor jou doorheen de 3 jaren een authentiek, autonoom en communicatief medium. Het is een noodzakelijke denk-, doe- en communicatietool die jouw beeldtaal verbreedt en verheldert.

Keuzeprogramma

Het keuzeprogramma bestaat uit 2 delen. Enerzijds neem je elk jaar deel aan een projectweek. Je maakt er deelt uit van een gemengde groep studenten uit verschillende Studio’s en uit het eerste, tweede en derde jaar. Zo word je geconfronteerd met verschillende achtergronden en bouw je een netwerk van studenten en docenten uit. Anderzijds verdiep je je in bachelor 2 en 3 in inzichten over kunst en cultuur door te kiezen uit een reeks keuzevakken en keuzeprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van de theoriedocenten.



Projecten van Studio sieraad

Hoe ziet je toekomst eruit na Studio sieraad?

Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…

Docent sieraad aan het woord

Wat houdt Studio sieraad in? Hoor het van een docent.


Je academiejaar

Op Sint Lucas Antwerpen ben je bijna altijd creatief bezig. “Gewone” schoolweken wisselen af met studio- of projectweken en toonmomenten. En examens, natuurlijk. Een schooljaar ziet er ongeveer zo uit:

visual academic calendar
  • Theorie
  • Alleen Praktijk
  • Jury
  • Vakantie
  • Tentoonstelling
  • Lessen

Wie geeft les in Studio sieraad?

Ze staan zelf met één voet in de professionele wereld én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Daisy Verheyden

Elise Hoebeke

Hilde De Decker

Saskia van Es

Ludovik Colpaert


Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Benieuwd naar wat studenten maken gedurende het jaar? Via de Instagrampagina van Studio sieraad of Sint Lucas Antwerpen krijg je goed zicht op wat er leeft in onze ateliers.



Beleef Studio Sieraad

Onze dagelijkse story

Ontdek het werk en de verhalen van onze studenten op Facebook en Instagram:
@sintlucasantwerpen.

Infodagen en open lessen

Iedere student is anders. Of Sint Lucas Antwerpen voor jou de ideale plek is, moet je vooral zelf ontdekken. Daarom bieden we je de mogelijkheid om de campus met eigen ogen te aanschouwen tijdens onze infodagen, open lessen, expo’s en toelatingsproef.

– Zaterdag 9 maart 2024: van 10 tot 16 u.
– Zaterdag 20 april 2024: van 10 tot 14 u.
– Zaterdag 22 juni 2024: van 10 tot 14 u. (tijdens de eindexpo’s)
– Dinsdag 3 september 2024: van 17 tot 21 u. (enkel fotografie, sieraad & communicatie-ontwerp)

Schrijf je hier alvast in voor onze infodagen. Of voor één van onze open lessen in maart en april.

Expo’s van onze studenten

In juni nodigen we je graag uit op de eindexpo’s van onze afstuderende masters beeldende kunsten en bachelors fotografie. Ook tijdens het jaar organiseren we geregeld expo’s waarop jij meer dan welkom bent.
Hou onze Facebook en Instagram in het oog of bezoek onze kalender.

Studio sieraad in het buitenland

Wil je graag je artistieke grenzen verleggen in het buitenland? Binnen Sint Lucas Antwerpen krijg je de kans naar buitenland te trekken voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Met een internationale ervaring verbreed je je focus en zet je de eerste stap in de uitbouw van een internationaal netwerk.


Toelatingsvoorwaarden en inschrijven

  • De toelatingsproef

    Voor Studio sieraad is er een toelatingsproef. Maak je geen zorgen over de nodige voorkennis. We willen vooral ontdekken of de opleiding iets voor jou is. Je motivatie en ideeën zijn voor ons belangrijker dan wat je reeds kan.

    De toelatingsproef bestaat uit een thuisopdracht, studio-opdracht en een goed gesprek om je beter te leren kennen. We gaan dieper in op je motivatie en inspiratie. Meer info over de toelatingsproef: klik hier.     

  • Inschrijven

    Sint Lucas Antwerpen, School of Arts, maakt deel uit van de KdG Hogeschool. Op deze pagina vind je alle administratieve informatie zoals de toelatingsvoorwaarden, studiekosten, inschrijvingsdata en -procedure. Registraties voor de toelatingsproef starten vanaf maart en worden afgesloten half augustus. Uitzonderlijk volgt een extra toelatingsproef in september.


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.