fbpx

Persoonlijke eenheid

Project

Het begrijpen of meten van de wereld en omgeving is iets wat Elise Hoebeke fascineert. ‘Meten’ op zich kan gezien worden als concept dat door de mens bedacht is. Met mens als bedenker staat ook het eigen lichaam centraal in dit idee. Hoeveel voet is het van mijn tafel tot de muur? Hoeveel duimen lang is de balpen waarmee ik schrijf? Het idee van handen, armen of voeten gebruiken om te meten is niet nieuw. Dit vinden we terug in verschillende bestaande meeteenheden. Het probleem hier is dat deze eenheden een gemiddelde of standaard zijn, vanuit eigen lichaamsmaten is een universeel systeem ontstaan.
Elise haar idee is dat een standaardmaat niet bestaat.


De objecten die Elise maakte zijn ontstaan uit haar persoonlijke maten. Dit maakt ze lichaamsgerelateerd hoewel ze er op het eerste zicht mathematisch uitzien. Via de unieke meetinstrumenten in combinatie met grafisch en fotografisch werk wil ze de kijker uitnodigen om na te denken over bestaande eenheden. De relatie tussen het object en het lichaam is cruciaal. De ander zijn maat laten vergelijken met de hare wordt als het ware een manier van meten. Het gaat niet over cijfers maar eerder over herhalen, voelen, kijken en begrijpen.
Haar werk is een manier om om te gaan met het feit dat je niet alles kan controleren en structureren. Door dit te aanvaarden en hierop in te spelen bekomt ze een persoonlijk werk omtrent meten, een concept dat anders algemeen afstandelijk is. Ze schept ruimte voor imperfectie en onlogica. Meten is relatief. Meten kan ook anders. Meten is menselijk.
Elke eenheid is even uniek en persoonlijk als een sieraad.

Student

Elise Hoebeke

Docent

Hilde De Decker


Meer projecten


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Een droog dak boven je hoofd? Een toffe studentenjob?
We got your back.

Infodagen

Je kan heel deze site lezen, ja. Maar je kan ook gewoon eens langskomen op de campus.Om onze studenten en docenten te bestuderen. Zet deze infodagen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van coole workshops tot inspirerende expo’s. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Ons gloednieuwe hoofdkwartier is supersjiek én supervlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Stappend, steppend of skatend: je geraakt er zo.