fbpx

Studio communicatie-ontwerp

Keuzetraject van de afstudeerrichting Grafisch Ontwerp

De samenleving is op zoek naar creatieve geesten met brede vaardigheden op het vlak van communicatie en vormgeving. Onze docenten nemen je mee in de wereld van reclame en design en nodigen je uit om kritisch te reflecteren over mentaal welzijn, diversiteit, milieu en andere actuele thema’s.

Studio communicatie-ontwerp
Merk en beleving

Wat zou jij veranderen aan de communicatie van de NMBS? Welke ideeën heb je om Duvel 0% te promoten zonder traditionele reclamecampagne? Hoe kan je mensen bewegen tot meer gender-inclusiviteit? En welke digitale media zou je hierbij inzetten? Combineer verschillende technieken en media en zet zo jouw verbeelding om in overtuigende communicatie. We kijken kritisch naar de communicatie van vandaag en wat die binnen vijf jaar nodig heeft.

In het eerste jaar dompelen we je onder in alle aspecten van het communicatievak. Je bedenkt en presenteert ideeën en geeft ze vorm via disciplines als grafische ontwerp, fotografie, artificiële intelligentie, webdesign en video. In het tweede en derde jaar bouwen we daar op verder. Er is veel ruimte voor inbreng van je persoonlijke interesses. We brengen je in contact met externe experts zoals een artdirector en copywriter. Bijna al onze studenten vinden meteen na hun masteropleiding een toffe job.

BRU – Rebranding of the Brussels-Capital Region — © Margo Van Onderbergen

Academische bacheloropleiding

In de academische bacheloropleiding schenken we veel aandacht aan conceptueel denken, procesmatig werken en documenteren. Verder biedt deze opleiding een algemeen vormend basisprogramma waarin je theoretische kennis opbouwt en reflectie en kritisch denken centraal staan. Na deze 3-jarige academische bacheloropleiding heb je het niveau bereikt om een artistieke masteropleiding aan te vatten.

Lessentabel en vakken

Voor de lessentabel met alle vakken van 2022-2023: klik hier. Je kan kiezen uit verschillende keuzevakken en technische vaardigheden. Klik op de titel van een vak en je krijgt meer uitleg.

Studiospecifieke skills

Mensenkennis

Om met mensen te kunnen communiceren, moet je ze goed begrijpen. Inleving en doelgroepdenken staan hier centraal.

Strategisch denken

Via welke strategie en welke media ga je communiceren, welk menselijk gedrag wil je stimuleren en wat levert dat op?

Beeldend onderzoek

Je leert diverse grafische en digitale technieken aan, zodat je je concepten ook beeldend kan uitwerken.

Digitaal design

Veel van onze communicatie gebeurt vandaag online. Je experimenteert dus ook met sociale media, video, webdesign en artificiële intelligentie.

Teamwerk

In dit vak ben je best een teamplayer, die openstaat voor andere visies en skills. Je werkt vaak in duo of groep en gaat met elkaar in gesprek over je werk.

Sociaal betrokken

Je kijkt kritisch naar onze samenleving en denkt na over hoe design en communicatie kunnen worden ingezet voor maatschappelijke projecten en sociale vraagstukken.

Concepten bedenken en presenteren

Je leert een verhaal bedenken dat mensen raakt of in beweging brengt. En je leert je keuzes presenteren en staven.


Overkoepelende vakken

Manuele en technologische vaardigheden

Gedurende drie jaar krijg je de kans om verschillende manuele vaardigheden aan te scherpen zoals werken met print, keramiek, hout of metaal, en leer je de nodige software en grafische programma’s.

In het eerste jaar word je ondergedompeld in het opleidingsonderdeel ‘manuele en technische vaardigheden fotografie’ en verwijzen we je gericht door naar software kennisclips en workshops in onze goed uitgeruste werkplaatsen. In het tweede jaar krijg je de kans om te kiezen uit 8 aangeboden bachelorclasses, waarmee je je technieken verder kan ontwikkelen. In onze werkplaatsen kan je ondertussen voluit experimenteren en word je uitgedaagd om zelfstandig en oplossingsgericht te werken.

Theorie

Theorie en reflectie zijn een belangrijk deel van onze academische opleiding en vormen ongeveer 1/3 van de studiepunten. Zo bevat het basiscurriculum bijvoorbeeld filosofie, semiotiek en kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk vakken die je meer inzicht geven in kunst, cultuur en maatschappij. En die zorgen voor nog meer inspiratie en interessante achtergrond in je eigen werk.

Een deel van het theoretisch programma is voor alle bachelorjaren hetzelfde. Filosofische vakken, antropologie van de kunsten, literatuur, kunstgeschiedenis, semiothiek, cultuur- en mediatheorie, art design en context en kunstactualiteit.

Tekenen

Elke student werkt in het eerste en het tweede jaar aan basiscompetenties op het vlak van tekenen, aangepast aan de studio. Dit gebeurt volgens drie verschillende onderdelen: lichaam, omgeving en beeldanalyse. In het tweede en derde jaar breng je het tekenen meer en meer in relatie tot de praktijk die je ontwikkelt in je Studio. Tekenen wordt voor jou doorheen de 3 jaren een authentiek, autonoom en communicatief medium. Het is een noodzakelijke denk-, doe- en communicatietool die jouw beeldtaal verbreedt en verheldert.

Keuzeprogramma

Het keuzeprogramma bestaat uit 2 delen. Enerzijds neem je elk jaar deel aan een projectweek. Je maakt er deelt uit van een gemengde groep studenten uit verschillende Studio’s en uit het eerste, tweede en derde jaar. Zo word je geconfronteerd met verschillende achtergronden en bouw je een netwerk van studenten en docenten uit. Anderzijds verdiep je je in bachelor 2 en 3 in inzichten over kunst en cultuur door te kiezen uit een reeks keuzevakken en keuzeprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van de theoriedocenten.Projecten van Studio communicatie-ontwerp


Hoe ziet je toekomst eruit na Studio communicatie-ontwerp?

Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…

Docent communicatie-ontwerp aan het woord

Wat houdt Studio communicatie-ontwerp in? Hoor het van een docent.


Je academiejaar

Op Sint Lucas Antwerpen ben je bijna altijd creatief bezig. “Gewone” schoolweken wisselen af met studio- of projectweken en toonmomenten. En examens, natuurlijk. Een schooljaar ziet er ongeveer zo uit:

visual academic calendar
 • Theorie
 • Alleen Praktijk
 • Jury
 • Vakantie
 • Tentoonstelling
 • Lessen

Wie geeft les in Studio communicatie-ontwerp?

Ze bedenken en ontwerpen campagnes, denken na over service design, zijn bezig met merkenstrategie… én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Livin Mentens

Jan Baert

Reg Herygers

Lauwri De Pater

Aerts Peter

Tom Loockx


Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Benieuwd naar wat studenten maken gedurende het jaar? Via de Instagrampagina van Studio communicatie-ontwerp of Sint Lucas Antwerpen krijg je goed zicht op wat er leeft in onze ateliers.Beleef Studio communicatie-ontwerp

Onze dagelijkse story

Ontdek het werk en de verhalen van onze studenten op Facebook en Instagram:
@sintlucasantwerpen.

Infodagen en open lessen

edere student is anders. Of Sint Lucas Antwerpen voor jou de ideale plek is, moet je vooral zelf ontdekken. Daarom bieden we je de mogelijkheid om de campus met eigen ogen te aanschouwen tijdens onze infodagen, open lessen, expo’s en toelatingsproef.

– Zaterdag 9 maart 2024: van 10 tot 16 u.
– Zaterdag 20 april 2024: van 10 tot 14 u.
– Zaterdag 22 juni 2024: van 10 tot 14 u. (tijdens de eindexpo’s)
– Dinsdag 3 september 2024: van 17 tot 21 u. (enkel fotografie, sieraad & communicatie-ontwerp)

Schrijf je hier alvast in voor onze infodagen. Of voor één van onze open lessen in maart en april.

Expo’s van onze studenten

In juni nodigen we je graag uit op de eindexpo’s van onze afstuderende masters beeldende kunsten en bachelors fotografie. Ook tijdens het jaar organiseren we geregeld expo’s waarop jij meer dan welkom bent.
Hou onze Facebook en Instagram in het oog of bezoek onze kalender.

Studio communicatie-ontwerp in het buitenland

Wil je graag je artistieke grenzen verleggen in het buitenland? Binnen Sint Lucas Antwerpen krijg je de kans naar buitenland te trekken voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Met een internationale ervaring verbreed je je focus en zet je de eerste stap in de uitbouw van een internationaal netwerk.


Toelatingsvoorwaarden en inschrijven

 • De toelatingsproef

  Voor Studio Communicatie-ontwerp is er een toelatingsproef. Maak je geen zorgen over de nodige voorkennis. We willen vooral ontdekken of de opleiding iets voor jou is. Je motivatie en ideeën zijn voor ons belangrijker dan wat je reeds kan.

  De toelatingsproef bestaat uit een thuisopdracht, studio-opdracht en een goed gesprek om je beter te leren kennen. We gaan dieper in op je motivatie en inspiratie.  Meer info over de toelatingsproef: klik hier.  

 • Inschrijven

  Sint Lucas Antwerpen, School of Arts, maakt deel uit van de KdG Hogeschool. Op deze pagina vind je alle administratieve informatie zoals de toelatingsvoorwaarden, studiekosten, inschrijvingsdata en -procedure. Registraties voor de toelatingsproef starten vanaf maart en worden afgesloten half augustus. Uitzonderlijk volgt een extra toelatingsproef in september.


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.