fbpx

Studio communicatie-ontwerp

Keuzetraject van de afstudeerrichting Grafisch Ontwerp

Hier leiden we je op tot een creatieve denker of ontwerper die merken met mensen verbindt. Zodat jij straks die reclamecampagne ontwikkelt die niemand vergeet.

Studio communicatie-ontwerp
Merk en beleving

Communicatie gaat veel verder dan TV-spots en billboards langs de baan. Dus gaan wij ook veel verder. We kijken kritisch naar de communicatie van vandaag en wat die binnen vijf jaar nodig heeft (euh… jou natuurlijk!). In het eerste jaar dompelen we je onder in alle aspecten van het communicatievak. Je bedenkt en presenteert ideeën en geeft ze vorm via disciplines als typografie, fotografie en layout.

Vanaf het tweede jaar bouwen we verder op jouw persoonlijke interesses en mix je die strategisch. Als je wil, halen we er zelfs externe experts bij. Een alumnus die awards won met radioreclame bijvoorbeeld. Of een krak in copywriting. We sparen geen moeite om je klaar te stomen voor een mooie carrière in communicatie. En dat is te merken: bijna al onze studenten vinden meteen na hun opleiding een toffe job. Laat dat maar eens lezen aan je ouders, ja.

© Patrick Verbeeck

Academische bacheloropleiding

In de academische bacheloropleiding schenken we veel aandacht aan conceptueel denken, procesmatig werken en documenteren. Verder biedt deze opleiding een algemeen vormend basisprogramma waarin je theoretische kennis opbouwt en reflectie en kritisch denken centraal staan. Na deze 3-jarige academische bacheloropleiding heb je het niveau bereikt om een artistieke masteropleiding aan te vatten.

Koffieproject

Lessentabel en vakken

Voor de lessentabel met alle vakken van 2022-2023: klik hier. Je kan kiezen uit verschillende keuzevakken en technische vaardigheden. Klik op de titel van een vak en je krijgt meer uitleg.

Studiospecifieke skills

Mensenkennis

Om met mensen te kunnen communiceren, moet je ze goed (willen) begrijpen. Inleving en doelgroepdenken staan hier centraal.

Strategisch denken

Via welke touchpoints en media ga je communiceren, welk menselijk gedrag wil je stimuleren en wat levert dat op? Je leert de kneepjes van het strategische plan.

Beeldend onderzoek

Je krijgt (minstens) de basis mee van typografie, vormgeven, illustreren en fotograferen. Zodat je je knappe concepten ook knap kan uitwerken.

Digitaal design

Veel van onze communicatie gebeurt vandaag online. Je experimenteert dus ook met banners, social media en webdesign.

Teamwerk

In dit vak ben je best een teamplayer, die openstaat voor andere visies en skills. Je werkt dus vaak in groep.

Concepten bedenken en presenteren

Je leert een verhaal bedenken dat mensen raakt of in beweging brengt. En je leert het verkopen. Vandaag aan je docent, later aan je klant.


Overkoepelende vakken

Manuele en technologische vaardigheden

Dit opleidingsonderdeel bestaat uit een pakket aan initiaties die je helpen bij de start van je opleiding. Zo krijg je initiaties op vlak van software en in de werkplaatsen. Daarnaast zal je ook een aantal boeiende studio specifieke initiaties volgen.

Theorie

Een deel van het theoretisch programma is voor alle bachelorjaren hetzelfde. Filosofische vakken, antropologie van de kunsten, literatuur, kunstgeschiedenis, semiothiek, cultuur- en mediatheorie, art design en context en kunstactualiteit.

Tekenen

Elke student werkt in het basiscurriculum in eerste en het tweede jaar aan basiscompetenties op het vlak van tekenen van lichaam, omgeving en beeldanalyse. In het tweede en derde jaar breng je via keuzemodules het tekenen meer en meer in relatie tot de praktijk die je ontwikkelt in je Studio. Tekenen wordt voor jou doorheen de 3 jaren een authentiek, autonoom en communicatief medium. Het is een noodzakelijke denk-, doe- en communicatietool die jouw beeldtaal verbreedt en verheldert.

Keuzeprogramma

Het keuzeprogramma bestaat uit 2 delen. Enerzijds neem je elk jaar deel aan een projectweek. Je maakt er deelt uit van een gemengde groep studenten uit verschillende Studio’s en uit het eerste, tweede en derde jaar. Zo word je geconfronteerd met verschillende achtergronden en bouw je een netwerk van studenten en docenten uit. Anderzijds verdiep je je in bachelor 2 en 3 in inzichten over kunst en cultuur door te kiezen uit een reeks keuzevakken en keuzeprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van de theoriedocenten.


Theorie versus Praktijk

Het gewicht van de vakken evolueert doorheen de 3 bachelorjaren. Hieronder vind je een visuele verduidelijking van de vakken die je zal krijgen in relatie tot je studiepunten.

 • Praktijk
 • Tekenen
 • Theorie
 • Keuzeprogramma

1ste Jaar

2de Jaar

3de Jaar

In de theorielessen

Theorie en reflectie zijn een belangrijk deel van onze academische opleiding. Belangrijk als in: 1/3 van de studiepunten. Zo bevat het basiscurriculum bijvoorbeeld filosofie, semiotiek en kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk vakken die je meer inzicht geven in kunst, cultuur en maatschappij. En die zorgen voor nog meer inspiratie en interessante achtergrond in je eigen werk.

In de studio

De theorie sijpelt zelfs door tot in de studio. In de vorm van theoretische seminaries of verpakt als feedback van je praktijk- en theoriedocenten. Want ook die laatsten hebben gewoon hun plek in de studio.

In je eigen keuzes

Ook het keuzeprogramma bevat een waaier aan leerprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van theoriedocenten. Zo vervolledig je zelf het theorieplaatje met accenten op basis van je eigen interesses.


Projecten van Studio communicatie-ontwerp


Hoe ziet je toekomst eruit na Studio communicatie-ontwerp?

Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…

Docent communicatie-ontwerp aan het woord

Wat houdt Studio communicatie-ontwerp in? Hoor het van een docent.


Jouw academiejaar, van zomervakantie tot zomervakantie

Op Sint Lucas Antwerpen ben je bijna altijd creatief bezig. “Gewone” schoolweken wisselen af met studio- of projectweken en toonmomenten. En examens, natuurlijk. Zo ziet een jaartje Sint Lucas er ongeveer uit:

visual academic calendar
 • Theorie
 • Alleen Praktijk
 • Jury
 • Vakantie
 • Tentoonstelling
 • Lessen

Wie geeft les in Studio communicatie-ontwerp?

Ze bedenken en ontwerpen campagnes, denken na over service design, zijn bezig met merkenstrategie… én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Livine Mentens

Ben Boliau

Reg Herygers

Aerts Peter

Greg De Vleeschouwer

Jan Baert

Tom Loockx


Hoeveel kost deze opleiding?

Op je toekomst staat geen prijs, maar je ouders willen natuurlijk wél weten hoeveel ze ongeveer in je opleiding moeten investeren. Da’s logisch. En dat bereken je aan de hand van deze 4 kosten.

Studiegeld

Dit betaal je meteen bij inschrijving. Het bedrag hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft en of je in aanmerking komt voor een beurs. Bereken jouw studiegeld.

Forfaitaire kosten

De forfaitaire kosten betaal je bij inschrijving. De precieze kost verschilt per afstudeerrichting en per opleidingsonderdeel en wordt vooral bepaald op het geschatte verbruik van lesmaterialen.  
Bekijk je forfaitaire kosten  

Studiospecifieke kosten

Voor de ene studio heb je absoluut een straffe grafische computer en softwarepakketten nodig, voor de andere vooral veel verf. De studiospecifieke kosten bepaal je grotendeels zelf én zijn gespreid over je studie.

Zelf te voorzien

Een computer en internetverbinding zijn onmisbaar voor elke studie. Ook schoolreizen en uitstappen zijn niet inbegrepen in dit kostenplaatje. Maar die zijn altijd onvergetelijk en nooit onbetaalbaar.

Natuurlijk doen we er ook op de campus alles aan om je studie betaalbaar te houden. Met onder andere een goedgevulde bibliotheek, een uitleendienst en gratis inspirerende werkplaatsen op de campus.


De infodagen: jouw proefrit in Studio communicatie-ontwerp

Open lesdagen

De fysieke open lesdagen zijn nog niet gepland omwille van corona.

To be continued dus … maar hou alvast onze social media kanalen (FB & insta) en je mailbox in de gaten.

Infodagen

Schrijf je hier alvast in voor onze infodagen. Wil je toch nu al eens kennismaken met onze docenten? Bekijk dan zeker de filmpjes op Ask Us Anything.

Studio communicatie-ontwerp in het buitenland

Wist je dat Sint Lucas ook een beetje een reisbureau is? We sturen onze studenten communicatie-ontwerp met veel plezier naar het buitenland voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Om nadien met een koffer vol nieuwe ervaringen en inzichten terug te keren. We verwachten wel een kaartje!


De toelatingsproef

De toelatingsproef is je inkomticket voor Sint Lucas Antwerpen. Niks om van wakker van te liggen, maar voor ons wél een manier om uit te vissen welk creatief vlees we in de kuip hebben.

 • 1. De thuisopdracht

  Na registratie voor de toelatingsproef, landt er een eerste creatieve uitdaging in je mailbox. Die werk je thuis uit en breng je mee op de dag van de toelatingsproef. Zin om erin te vliegen? Vraag meteen je opdracht aan.

 • 2. De studio-opdracht

  Ook op de dag van de toelatingsproef zetten we je aan het werk. Wat die studio-opdracht precies inhoudt, is nog een verrassing, maar… breng zeker je tekengerief, fototoestel en ander creatief materiaal mee. Prik alvast een datum voor jouw toelatingsproef : deadline registratie: wordt bekendgemaakt vanaf januari 2023 / deadline voor het inleveren van thuisopdracht: wordt bekendgemaakt vanaf januari 2023 / datum toelatingsgesprek wordt bekendgemaakt vanaf januari 2023

 • 3. Een goed gesprek

  We willen graag weten wie jij bent, wat je inspireert en wat je hoopt te vinden in Studio communicatie ontwerp. Dat vissen we uit tijdens deze babbel, aan de hand van je thuis- en studio-opdracht. Zo maak jij meteen ook live kennis met een paar toekomstige docenten.


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Een droog dak boven je hoofd? Een toffe studentenjob?
We got your back.

Infodagen

Je kan heel deze site lezen, ja. Maar je kan ook gewoon eens langskomen op de campus.Om onze studenten en docenten te bestuderen. Zet deze infodagen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van coole workshops tot inspirerende expo’s. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Ons gloednieuwe hoofdkwartier is supersjiek én supervlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Stappend, steppend of skatend: je geraakt er zo.