
Fotografie
Professionele bachelor
In deze opleiding focussen we op het ontwikkelen van een eigen visie en beeldtaal. Want een echte fotograaf stelt de wereld scherp. Niet alleen zijn camera.
Opleiding Audiovisuele Technieken Fotografie
Kracht en verbeelding
Vandaag is iedereen een beetje fotograaf. Met de nadruk op ‘een beetje’. Want een krachtig beeld is veel meer dan een goed getimede klik of een sfeervolle filter.
Om te starten heb je trouwens niet meer nodig dan een open blik, hoor. We beginnen bij het begin en verkennen alle facetten van de fotografie. Van kadreren tot retoucheren. Vanaf het tweede jaar ontwikkel je dan via thema’s je eigen specialiteit en identiteit. Dat kan fictie (bijvoorbeeld mode of reclame) of nonfictie (bijvoorbeeld journalistiek of architectuur) zijn.
Afstuderen doe je uiteindelijk met een expo en een stage (ja, natuurlijk kan dat in het buitenland). En met mooie toekomstperspectieven: onze alumni werken vaak als freelance fotograaf en / of beeldbewerker op redacties, op filmsets en reclamebureaus. Camera ready?

Geen toelatingsproef
Audiovisuele Technieken Fotografie is een professionele bacheloropleiding en daarom hoef je géén toelatingsproef te doen. Deze opleiding is in de eerste plaats gericht op de beroepspraktijk en bied je inhoudelijke, technische en technologische kennis om in de ruimere creatieve sector aan de slag te gaan. Wil je na je drie bachelorjaren nog verder studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via de premaster doorstromen naar onze master in Beeldende Kunsten.
Lessentabel en vakken
Voor de lessentabel met alle vakken van 2022-2023: klik hier. Klik op de titel van een vak en je krijgt meer uitleg.
Skills & vakken
Ondernemerschap
Heel wat fotografen werken als freelancer. We bereiden je dan ook grondig voor op een leven als creatief ondernemer.
Communiceren
Ook als het over beelden gaat, is communicatie belangrijk. Je leert professioneel communiceren, met modellen voor je camera of klanten aan de andere kant van de wereld.
Multimediaal experimenteren
Een sterk beeld kan ook een bewegend beeld zijn. Je experimenteert volop met nieuwe media.
Vormgeving
Je leert de kneepjes van het grafisch ontwerp. Zodat je jouw werk ook in een context kan plaatsen. Of anderen kan zeggen hoe ze dat moeten doen.
Fotografische basistechnieken
Ook de meest creatieve beeldtaal vertrekt van technische perfectie. Je leert alles over belichting, compositie enzovoort.
Postproductie
Een krachtige foto is niet klaar in één klik. Je leert ook perfect klikken in Photoshop, Illustrator, Indesign, Lightroom en Premiere, om je beelden af te werken tot in de puntjes.
Hoe ziet je toekomst eruit na deze opleiding?
Een studierichting doet precies wat het woord belooft: je richting geven. Met specifieke skills en een bepaalde manier van denken. Je eindbestemming, die kies je zelf. Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…
Docent aan het woord
Wat houdt een opleiding Audiovisuele Technieken Fotografie in? Hoor het van een docent.
Wie geeft les in deze opleiding?
Ze staan zelf met één voet in de professionele wereld én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Wim Milo

Frederik Van Gompel

Rebecca Fertinel

Peter Pelckmans

Guido Everaert

Geert Segers

Oznur Ozturk

Els Fieuw

Thomas Van de Water

Nick Mattan

Ans Brys
Hoeveel kost deze opleiding?
Op je toekomst staat geen prijs, maar je ouders willen natuurlijk wél weten hoeveel ze ongeveer in je opleiding moeten investeren. Da’s logisch. En dat bereken je aan de hand van deze 4 kosten.

Studiegeld
Dit betaal je meteen bij inschrijving. Het bedrag hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft en of je in aanmerking komt voor een beurs. Bereken jouw studiegeld.

Forfaitaire kosten
De forfaitaire kosten betaal je bij inschrijving. De precieze kost verschilt per afstudeerrichting en per opleidingsonderdeel en wordt vooral bepaald op het geschatte verbruik van lesmaterialen.
Bekijk je forfaitaire kosten

Opleidingspecifieke kosten
Voor de ene studio heb je absoluut een straffe grafische computer en softwarepakketten nodig, voor de andere vooral veel verf. De studiospecifieke kosten bepaal je grotendeels zelf én zijn gespreid over je studie.

Zelf te voorzien
Een computer en internetverbinding zijn onmisbaar voor elke studie. Ook schoolreizen en uitstappen zijn niet inbegrepen in dit kostenplaatje. Maar die zijn altijd onvergetelijk en nooit onbetaalbaar.
Natuurlijk doen we er ook op de campus alles aan om je studie betaalbaar te houden. Met onder andere een goedgevulde bibliotheek, een uitleendienst en gratis inspirerende werkplaatsen op de campus.
De infodagen: jouw proefrit voor de professionele bachelor Fotografie

Open lesdagen
De fysieke open lesdagen zijn nog niet gepland omwille van corona.
To be continued dus … maar hou alvast onze social media kanalen (FB & insta) en je mailbox in de gaten.

Infodagen
Schrijf je hier alvast in voor onze infodagen. Wil je toch nu al eens kennismaken met onze docenten? Bekijk dan zeker de filmpjes op Ask Us Anything.


Fotografie in het buitenland
Wist je dat Sint Lucas Antwerpen ook een beetje een reisbureau is? We sturen onze studenten fotografie met veel plezier naar het buitenland voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Om nadien met een koffer vol nieuwe ervaringen en inzichten terug te keren. We verwachten wel een kaartje!