fbpx

Fotografie

Professionele bachelor

In deze opleiding focussen we op het ontwikkelen van een eigen visie en beeldtaal. Want een echte fotograaf stelt de wereld scherp. Niet alleen zijn camera.

Opleiding Audiovisuele Technieken Fotografie
Kracht en verbeelding

Vandaag is iedereen een beetje fotograaf. Met de nadruk op ‘een beetje’. Want een krachtig beeld is veel meer dan een goed getimede klik of een sfeervolle filter.

Om te starten heb je trouwens niet meer nodig dan een open blik, hoor. We beginnen bij het begin en verkennen alle facetten van de fotografie. Van kadreren tot retoucheren. Vanaf het tweede jaar ontwikkel je dan via thema’s je eigen specialiteit en identiteit. Dat kan fictie (bijvoorbeeld mode of reclame) of nonfictie (bijvoorbeeld journalistiek of architectuur) zijn.

Afstuderen doe je uiteindelijk met een expo en een stage (ja, natuurlijk kan dat in het buitenland). En met mooie toekomstperspectieven: onze alumni werken vaak als freelance fotograaf en / of beeldbewerker op redacties, op filmsets en reclamebureaus. Camera ready?

Vincent Roose

Geen toelatingsproef

Audiovisuele Technieken Fotografie is een professionele bacheloropleiding en daarom hoef je géén toelatingsproef te doen. Deze opleiding is in de eerste plaats gericht op de beroepspraktijk en biedt je inhoudelijke, technische en technologische kennis om in de ruimere creatieve sector aan de slag te gaan. Wil je na je drie bachelorjaren nog verder studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via de premaster doorstromen naar onze master in Beeldende Kunsten.

Sint Lucas Antwerpen, School of Arts, maakt deel uit van de KdG Hogeschool. Op deze pagina vind je alle administratieve informatie zoals de toelatingsvoorwaarden, studiekosten, inschrijvingsdata en -procedure

Registraties starten vanaf maart, inschrijvingen worden afgesloten half oktober.


Lessentabel en vakken

Voor de lessentabel met alle vakken van 2022-2023: klik hier. Klik op de titel van een vak en je krijgt meer uitleg.

Skills & vakken

Ondernemerschap

Heel wat fotografen werken als freelancer. We bereiden je dan ook grondig voor op een leven als creatief ondernemer.

Communiceren

Ook als het over beelden gaat, is communicatie belangrijk. Je leert professioneel communiceren, met modellen voor je camera of klanten aan de andere kant van de wereld.

Multimediaal experimenteren

Een sterk beeld kan ook een bewegend beeld zijn. Je experimenteert volop met nieuwe media.

Vormgeving

Je leert de kneepjes van het grafisch ontwerp. Zodat je jouw werk ook in een context kan plaatsen. Of anderen kan zeggen hoe ze dat moeten doen.

Fotografische basistechnieken

Ook de meest creatieve beeldtaal vertrekt van technische perfectie. Je leert alles over belichting, compositie enzovoort.

Postproductie

Een krachtige foto is niet klaar in één klik. Je leert ook perfect klikken in Photoshop, Illustrator, Indesign, Lightroom en Premiere, om je beelden af te werken tot in de puntjes.


Projecten van studenten van de opleiding
Audiovisuele Technieken Fotografie


Hoe ziet je toekomst eruit na deze opleiding?

Een studierichting doet precies wat het woord belooft: je richting geven. Met specifieke skills en een bepaalde manier van denken. Je eindbestemming, die kies je zelf. Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…

Docent aan het woord

Wat houdt een opleiding Audiovisuele Technieken Fotografie in? Hoor het van een docent.


Wie geeft les in deze opleiding?

Ze staan zelf met één voet in de professionele wereld én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Docent Atelier 3D

Geert Segers

Sam Debaecke

Oznur Ozturk

Thomas Van de Water

Nick Mattan

Diego Franssens

Rebecca Fertinel

Wim Milo

Guido Everaert

Els Fieuw

Wouter Lambrechts

Frederik Van Gompel

Ans Brys

Jeroen Bocken

Peter Pelckmans

Alexander van der Wallen

Ludwig Van Gelder


Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Benieuwd naar wat studenten maken gedurende het jaar? Via de Instagrampagina van Foto of Sint Lucas Antwerpen krijg je goed zicht op wat er leeft in onze ateliers.


Beleef de professionele bachelor Fotografie

Onze dagelijkse story

Ontdek het werk en de verhalen van onze studenten op Facebook en Instagram:
@sintlucasantwerpen.

Infodagen en open lessen

Iedere student is anders. Of Sint Lucas Antwerpen voor jou de ideale plek is, moet je vooral zelf ontdekken. Daarom bieden we je de mogelijkheid om de campus met eigen ogen te aanschouwen tijdens onze infodagen, open lessen, expo’s en toelatingsproef.

– Zaterdag 9 maart 2024: van 10 tot 16 u.
– Zaterdag 20 april 2024: van 10 tot 14 u.
– Zaterdag 22 juni 2024: van 10 tot 14 u. (tijdens de eindexpo’s)
– Dinsdag 3 september 2024: van 17 tot 21 u. (enkel fotografie, sieraad & communicatie-ontwerp)

Schrijf je hier alvast in voor onze infodagen. Of voor één van onze open lessen in maart en april.

Expo’s van onze studenten

In juni nodigen we je graag uit op de eindexpo’s van onze afstuderende masters beeldende kunsten en bachelors fotografie. Ook tijdens het jaar organiseren we geregeld expo’s waarop jij meer dan welkom bent.
Hou onze Facebook en Instagram in het oog of bezoek onze kalender.


Fotografie in het buitenland

Wil je graag je artistieke grenzen verleggen in het buitenland? Binnen Sint Lucas Antwerpen krijg je de kans naar buitenland te trekken voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Met een internationale ervaring verbreed je je focus en zet je de eerste stap in de uitbouw van een internationaal netwerk.


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.