fbpx

Fotografie

Professionele bachelor

In deze opleiding focussen we op het ontwikkelen van een eigen visie en beeldtaal. Want een echte fotograaf stelt de wereld scherp. Niet alleen zijn camera.

Opleiding Audiovisuele Technieken Fotografie
Kracht en verbeelding

Vandaag is iedereen een beetje fotograaf. Met de nadruk op ‘een beetje’. Want een krachtig beeld is veel meer dan een goed getimede klik of een sfeervolle filter.

Om te starten heb je trouwens niet meer nodig dan een open blik, hoor. We beginnen bij het begin en verkennen alle facetten van de fotografie. Van kadreren tot retoucheren. Vanaf het tweede jaar ontwikkel je dan via thema’s je eigen specialiteit en identiteit. Dat kan fictie (bijvoorbeeld mode of reclame) of nonfictie (bijvoorbeeld journalistiek of architectuur) zijn.

Afstuderen doe je uiteindelijk met een expo en een stage (ja, natuurlijk kan dat in het buitenland). En met mooie toekomstperspectieven: onze alumni werken vaak als freelance fotograaf en / of beeldbewerker op redacties, op filmsets en reclamebureaus. Camera ready?

Vincent Roose

Geen toelatingsproef

Audiovisuele Technieken Fotografie is een professionele bacheloropleiding en daarom hoef je géén toelatingsproef te doen. Deze opleiding is in de eerste plaats gericht op de beroepspraktijk en bied je inhoudelijke, technische en technologische kennis om in de ruimere creatieve sector aan de slag te gaan. Wil je na je drie bachelorjaren nog verder studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via de premaster doorstromen naar onze master in Beeldende Kunsten.


Opleidingspecifieke skills

Ondernemerschap

Heel wat fotografen werken als freelancer. We bereiden je dan ook grondig voor op een leven als creatief ondernemer.

Communiceren

Ook als het over beelden gaat, is communicatie belangrijk. Je leert professioneel communiceren, met modellen voor je camera of klanten aan de andere kant van de wereld.

Multimediaal experimenteren

Een sterk beeld kan ook een bewegend beeld zijn. Je experimenteert volop met nieuwe media.

Vormgeving

Je leert de kneepjes van het grafisch ontwerp. Zodat je jouw werk ook in een context kan plaatsen. Of anderen kan zeggen hoe ze dat moeten doen.

Fotografische basistechnieken

Ook de meest creatieve beeldtaal vertrekt van technische perfectie. Je leert alles over belichting, compositie enzovoort.

Postproductie

Een krachtige foto is niet klaar in één klik. Je leert ook perfect klikken in Photoshop, Illustrator, Indesign, Lightroom en Premiere, om je beelden af te werken tot in de puntjes.


Projecten van studenten van de opleiding
Audiovisuele Technieken Fotografie


Hoe ziet je toekomst eruit na deze opleiding?

Een studierichting doet precies wat het woord belooft: je richting geven. Met specifieke skills en een bepaalde manier van denken. Je eindbestemming, die kies je zelf. Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…


Wie geeft les in deze opleiding?

Ze staan zelf met één voet in de professionele wereld én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Peter Pelckmans

Els Fieuw

Ans Brys

Docent Atelier 3D

Geert Segers

Wim Milo

Thomas Van de Water


Hoeveel kost deze opleiding?

Op je toekomst staat geen prijs, maar je ouders willen natuurlijk wél weten hoeveel ze ongeveer in je opleiding moeten investeren. Da’s logisch. En dat bereken je aan de hand van deze 4 kosten.

Studiegeld

Dit betaal je meteen bij inschrijving. Het bedrag hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft en of je in aanmerking komt voor een beurs. Bereken jouw studiegeld.

Forfaitaire kosten

De forfaitaire kosten betaal je bij inschrijving. De precieze kost verschilt per afstudeerrichting en per opleidingsonderdeel en wordt vooral bepaald op het geschatte verbruik van lesmaterialen.  
Bekijk je forfaitaire kosten 

Opleidingspecifieke kosten

Voor de ene studio heb je absoluut een straffe grafische computer en softwarepakketten nodig, voor de andere vooral veel verf. De studiospecifieke kosten bepaal je grotendeels zelf én zijn gespreid over je studie.

Zelf te voorzien

Een computer en internetverbinding zijn onmisbaar voor elke studie. Ook schoolreizen en uitstappen zijn niet inbegrepen in dit kostenplaatje. Maar die zijn altijd onvergetelijk en nooit onbetaalbaar.

Natuurlijk doen we er ook op de campus alles aan om je studie betaalbaar te houden. Met onder andere een goedgevulde bibliotheek, een uitleendienst en gratis inspirerende werkplaatsen op de campus.


De infodagen: jouw proefrit voor de professionele bachelor Fotografie

Open lesdagen

De geplande fysieke open lesdag op 6 mei 2020 kan jammer genoeg niet doorgaan maar we bedenken een waardig en creatief alternatief.
Ook zonder fysieke campus hebben we dat laatste gelukkig nog steeds in overvloed aanwezig.
To be continued dus … maar hou alvast onze social media kanalen (FB & insta) en je mailbox in de gaten.

Open campusdag

We hadden het liever niet moeten melden, maar onze infodag van 14 maart gaat niet door. We volgen daarbij de richtlijnen van de overheid rond het coronavirus.

MAAR. We hebben een leuk online alternatief. Zaterdag 14 maart 2020 kan je op kdg.be/online-infodag van 10u tot 14u vanuit je luie, virusvrije zetel al je vragen stellen aan onze docenten en studenten.

Online infodag

Welkom op onze online infodag op 25/04 tussen 10u en 16u. Het ideale moment om te chatten met docenten/ studenten en al je vragen af te vuren. Eerder een onduidelijkheid omtrent leerkrediet of extra studiebegeleiding? De studieloopbaancoördinator geeft je graag wat extra uitleg.

Scroll ook even door het extra beeldmateriaal, dat geeft je een zicht op hoe het leven op en na Sint Lucas Antwerpen precies verloopt.

Afspraak bij jou thuis? Je zetel, bed of tuinstoel, jij beslist! Laat ons hier alvast weten dat je komt.


Fotografie in het buitenland

Wist je dat Sint Lucas Antwerpen ook een beetje een reisbureau is? We sturen onze studenten fotografie met veel plezier naar het buitenland voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Om nadien met een koffer vol nieuwe ervaringen en inzichten terug te keren. We verwachten wel een kaartje!


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Een droog dak boven je hoofd? Een toffe studentenjob?
We got your back.

Infodagen

Je kan heel deze site lezen, ja. Maar je kan ook gewoon eens langskomen op de campus.Om onze studenten en docenten te bestuderen. Zet deze infodagen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van coole workshops tot inspirerende expo’s. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Ons gloednieuwe hoofdkwartier is supersjiek én supervlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Stappend, steppend of skatend: je geraakt er zo.