fbpx

Onze campus

Voortdurend in beweging, met ruimte voor stilleven

Er valt altijd wel iets te zien of te beleven op en rond Sint Lucas Antwerpen: expo’s van studenten, een boeiende lezing of een installatie in de binnentuin. De ateliers en studio’s vormen het inspirerende hart van de campus, waar nieuwe ideeën, werken en samenwerkingen ontstaan. We zoeken de dialoog op met de kunstensector, de stad, onze buurt en de wereld. Tegelijkertijd willen we een veilige omgeving vormen. Een rustpunt waar je de tijd krijgt om stil te staan, te observeren en reflecteren.

Onze campus, jouw creatief atelier

Leef je uit in onze werkplaatsen voor hout, metaal, drukkunst en juweel. Of experimenteer in onze grote fotostudio en printroom. Op de campus hangt een persoonlijke sfeer waar mensen elkaar leren kennen én waar je mag maar niet hoeft te verdwijnen in de massa.

Een plek waar je jezelf kan zijn

De vrijheid om je te ontplooien

Sint Lucas Antwerpen is de plek waar je voluit kan zoeken en experimenteren. Wij willen je
de vrijheid geven om je eigen stem te vinden: inspireren en uitdagen, frustreren en aanmoedigen, enthousiasmeren en kritisch laten nadenken …

Zelfstandigheid staat bij ons hoog in het vaandel, maar je staat er nooit alleen voor. Onze docenten zijn er om jou te ondersteunen bij het ontwikkelen van jouw autonomie en het vinden van eigen unieke artistieke identiteit.

De start van je netwerk

Onze kunstencampus geeft je de kans om je studententijd door te brengen in een omgeving van eigenzinnige geestgenoten. Je bouwt een netwerk op waarbij je elkaar kan motiveren, helpen en steunen.

Tijdens de projectweek werk je samen met studenten van alle verschillende richtingen. We brengen je in contact met de sector via verschillende initiatieven zoals ‘After graduation’ en ‘Verkenning van de sector’

Antwerp Art

Met heel wat musea, kunstgalerijen, theaters, undergroundfeestjes, geheime bars, schone en ruwe plekken vormt Antwerpen de ideale habitat voor de hedendaagse bohemien. Onze campus ligt midden in de Brederode en Markgravebuurt. Haal een frisse neus in het parkje het Hof Van Leysen of geniet van een koffie of spaghetti bij de plaatselijke horeca.

Via de website van Antwerp Art vind je de laatste expo’s van kwalitatieve Antwerpse galerijen en een uitgebreid aanbod aan hedendaagse kunst. Bij Sint Lucas Antwerpen hebben we een solide partnerschap opgebouwd met Antwerp Art, waardoor we actief betrokken zijn bij de bloeiende kunstscene van de stad.

Hier worden alleen creatieve grenzen overschreden

Wij zijn helemaal voor een wereld vol verschil: iedereen moet zich hier goed kunnen voelen. Als creatieve geesten staan we voor veel open, maar seksisme, racisme of ander discriminerend gedrag zijn een absolute no-go. Download hier onze gedragscode met de gegevens van onze ombuds en andere betrouwbare contactpersonen.

Een veilige plek vormen voor iedere student, dat gebeurt niet vanzelf. Op onze campus sta je er niet alleen voor. Onze diensten kunnen je begeleiden en adviseren op het vlak van mentaal welzijn, studeren met een functiebeperking, studiefinanciering en het studentenstatuut.


Sint Lucas Antwerpen, net iets anders …

Waarin verschilt Sint Lucas Antwerpen nu écht van andere opleidingen en kunsthogescholen? Onze volledige missie en visie, goedgekeurd door de Raad van Sint Lucas Antwerpen, kan je hier lezen, maar we vatten het met plezier even voor je samen:

Een campus op maat van ontmoeting

Een open cultuur van artistieke kruisbestuiving

Stap binnen in onze campus en ervaar de open ruimte. Onze werkplaatsen zijn bruisende hubs waar studenten samenkomen, ideeën uitwisselen en van elkaar leren. En onze studio’s? Ook die laten zich niet opsluiten tussen muren.

De kunstwereld is een plek met uiteenlopende stemmen en dat weerspiegelt zich op onze campus. Dialoog, uitwisseling en kritisch reflecteren vormen onze dagelijkse praktijk.

Van bachelor tot master

Onze bachelor en master vormen verschillende trajecten. Tijdens je bacheloropleiding word je klaargestoomd in een discipline. De academische opleidingen dompelen je onder in de vakgebieden grafische vormgeving, illustratie, communicatie-ontwerp, sieraad of vrije kunst en in de professionele bachelor leer je alles over fotografie.

In de academische master gaan we breder dan disciplines en concentreren we ons op het begin van jouw professionele loopbaan. Je kiest in het begin van je masterjaar een specifieke context waarbinnen jij je artistieke praktijk wilt vormgeven. Als je nog verder wilt studeren, biedt onze Advanced Master de mogelijkheid tot specialisatie in artistiek onderzoek.

Een creatieve gemeenschap

Bij Sint Lucas Antwerpen ben je geen nummer, maar een naam. Wij bieden een persoonlijke omgeving waar begroetingen gemeengoed zijn en docenten altijd gemakkelijk te bereiken zijn. Met slechts 660 studenten vormen we een knusse kunstencampus. Deze kleinschaligheid geeft ons de wendbaarheid om snel te handelen en zorgzaamheid voor elkaar te cultiveren.

We streven ernaar studenten te begeleiden bij het ontwikkelen van hun visie op artistieke vraagstukken, het werkveld en maatschappelijke kwesties. Maar we zijn meer dan dat: onze campus staat open voor de hele buurt, we zijn verbonden met nationale en internationale netwerken, en we zijn tevens een broedplaats voor academisch onderzoek en maatschappelijke dienstverlening.

Onderzoek als basis

Bij Sint Lucas Antwerpen staat artistiek onderzoek centraal. Onze onderzoekers bundelen hun krachten in één onderzoeksgroep, Sint Lucas Antwerpen Research Group (a.k.a. SLARG). Het onderzoek binnen onze campus kenmerkt zich door meerstemmigheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Onze onderzoekers zonderen zich niet af in een ivoren toren. Er is een sterke interactie tussen artistieke onderzoek en onderwijs. Veel van onze onderzoekers zijn tevens docenten, en met de Advanced Master bieden we een gespecialiseerde opleiding in artistiek onderzoek.


#sintlucasantwerpen

Benieuwd naar het daily life van onze campus? Volg ons op Instagram en krijg een blik achter de schermen via onze stories.

Instagramfeed #sintlucasantwerpen


Sint Lucas Antwerpen in beeld

We kunnen je veel over onze campus vertellen, maar de échte sfeer moet je vooral zien en voelen. Krijg een indruk via dit filmpje, ontdekt het dagelijks leven op onze Instagram en kom vooral langs tijdens één van onze expo’s of infodagen.Alumni van Sint Lucas Antwerpen

Via ons ‘Centre for Unfinished Businesses and Open Future’ willen we onze alumni ondersteunen bij je verdere stappen na het afstuderen. Als alumnus kan je tegen een redelijke prijs blijven gebruikmaken van onze werkplaatsen voor projecten die de ontplooiing van je artistieke praktijk ten goede komen.

Kalender

Laat Sint Lucas Antwerpen je agenda vullen. Er valt altijd wel iets te zien of te beleven op en rond onze campus: van gastlezingen uit het brede kunstenveld tot expo’s en happenings door onze studenten.

Buurtbewoners zijn steeds welkom op onze expo’s en activiteiten. Ben je student, docent, buurtbewoner of –organisatie en heb je een goed idee om de wijk om te wijk artistiek te laten leven? Kom dan zeker eens op de babbel.

Expo The Useless Machine – Studio Illustratie

Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.