fbpx

Precious people

Project

Het is bekend dat het migratiedebat voor verhitte discussies zorgt in de maatschappij. Tieke Scheerlinck ziet dat anders: door haar bijdrage ‘Precious People’ leidt zij ons af van de controverses en vestigt onze aandacht op de bijzondere waarde die elke mens heeft,  zelfs – of zeker – als die mens die haven en goed verlaat op zoek naar een beter leven. 

Net als zeldzame edelstenen zijn deze vluchtelingen uniek, kostbaar maar tegelijk ook verhandeld, gesmokkeld en weggehaald van de plek waar lang geleden hun ontstaan begon. 

De aantrekkelijkheid van deze kostelijke, kleurrijke stenen fungeert onbewust als een schitterende valstrik om ons vanaf nu niet meer te laten wegkijken van de vluchtelingenproblematiek. “Tutti Frutti” is een oefening in zettingen, edelstenen, kleuren, klassieke sieraden en hun hedendaagse relevantie. Tutti Frutti sieraden werden ingezet om de werkelijkheid op een 1) kleurrijke manier en aan de hand van een 2) massa edelstenen, te 3) imiteren. Tieke Scheerlinck zette de techniek in voor haar uniek werk: ‘Precious people’

Geïnspireerd op de bekroonde foto van Massimo Sestini (World Press Photo 2015) ontwierp zij een zilveren (en later ook een houten) bootje met losliggende edelstenen – en geheel in lijn met haar overtuiging, gebruikte zij enkel gerecycleerde grondstoffen.

Het project mondde nadien uit in een poster voor het Onboards Biennale 2020-2021 (Antwerpen), die Tieke met de goedkeuring van Sestini zelf, mocht uitbrengen.  Later ontving zij ook van de Provincie Antwerpen de prijs voor Mondiaal Onderzoek voor haar project ‘Precious People’. Tieke werd één van de prijswinnaars van het Legnica Jewellery Festival (PL) met als thema “Still Human”.

Student

Tieke Scheerlinck

Docent

Hilde De Decker


Meer projecten


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.