fbpx

Intimate Terrains

Disarming Design for Palestina Summerschool

Eind Augustus 2019 hebben 5 oud-studenten van Sint Lucas Antwerpen deelgenomen aan de Disarming Design From Palestine Summerschool in Birzeit, nabij Ramallah, in Palestina. De Summerschool was een samenwerking tussen 3 Europese kunstscholen (Willen de Kooning Academie (Rotterdam), Lucerne School of Art and Design en Sint Lucas Antwerpen) en Palestijnse ontwerpers en studenten (Birzeit University).

“Een van de groepjes ontwierp een zandloper die op zijn ene kant de tijd trager doet lopen dan op zijn andere kant. Het ontwerp werd ‘Palestime’ genoemd en staat symbool voor het gebrek aan controle over tijd dat de Palestijnen ervaren door de illegale bezetting door Israël. “Als Palestijnen bijvoorbeeld naar een andere stad willen gaan, weten ze op voorhand niet hoeveel tijd ze zullen verliezen door checkpoints, wegbarricades en lukrake controles”, zegt alumna Silke Groffy. Een ander ontworpen product is een paar slippers met een gravering op de zool. Op de ene slipper staat ‘wij zijn vertrokken’ en op de andere staat ‘om terug te komen’ in het Arabisch. “Dat toont de problematiek aan van de verdreven Palestijnen die blijven verlangen naar een terugkeer naar hun gebied”, vertelt alumnus Ignace Cami.

Hoewel niet alle studenten ervaring hadden met het ontwerpen van objecten omdat ze bijvoorbeeld grafisch ontwerp of illustratie hadden gevolgd, sloeg elke groep er in om tot een eindproduct te komen. “Het was een intens en confronterend project. We staken veel op over het innovatieve denken en de politieke realiteit van de Palestijnse ontwerpers”, vertelt docente Petra Van Brabandt. “Ik ben blij dat ik Palestina heb kunnen bezoeken met een doel. Door samen te werken met Palestijnse ontwerpers en ambachtslui leerde ik veel bij over de Palestijnse realiteit”, vertelt alumna Imane Benyecif. “
(uit: HLN, CVDP, 29 augustus 2019)

Deelnemende alumni

Silke Groffy
Sara Greet Gillis
Imane Benyecif
Ignace Cami

Docenten

Annelys De Vet
Petra Van Brabandt


Meer projecten


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.