fbpx

Cadavre Exquis

Kunst maken vanuit het onderbewuste.

Het cadavre exquis (Frans voor: voortreffelijk lijk) is een voorbeeld van surrealistische techniek (net als het automatisch schrijven), waarbij geprobeerd wordt kunst te maken vanuit het onderbewuste.

Eén van de dingen die de surrealisten interessant vonden om te doen, was het laten ontstaan van beelden en verhalen vanuit “het toeval”. Het is bovendien een techniek die je ook kan inzetten op plastische toepassingen, zowel illustratief, grafisch, typografisch….


Opdracht

Cadavre Exquis was een groepsopdracht waarbij vanuit kleinere groepen vertrokken werd. Elke student bedacht één mytisch figuur, één gebruiksvoorwerp, één element Fauna & Flora.

Dit waren de verschillende fases binnen de opdracht :

Fase 1

Via een tombola krijg je 3 willekeurige elementen die samen gebracht worden in één illustratie. Deze illustratie heb je niet in de hand want ze wordt samengesteld door de andere groepsleden. Het resultaat is een samengesteld figuur: jouw Cadavre Exquis.

Fase 2

Geef je Cadavre Exquis karakter: een vormelijke en inhoudelijke beschrijving.
Wat voor personage is het? Wat is zijn functie/karakter/lichaamstaal… Waar leeft hij/zij? Omgeving? Welke ‘taal’ spreekt je figuur? Gebruik je fantasie, hoe vreemder hoe liever!

Fase 3

In de vorm van korte workshops bekomen jullie vormelijke en technische experimenten. Deze zet je in tijdens de vormgeving van je illustratie en stilistische vertaling. Bedenk ondertussen ook een naam van je personnage. Laat je inspireren door het toeval! Deze naam integreer je bij je beeld.

Fase

Je verzamelt al je materiaal: werkproces, schetsen, grafische experimenten en denk na over een boeiende presentatievorm die ook inspeelt op de methodiek van Le Cadavre Exquis. Via de workshop illustratieve vormgeving experimenteren we met verschillende presentatievormen, bladopmaak, lay-out, papier en tactiliteit…

Project

Het eindresultaat van het Cadavre Exquis was een speelse publicatie, genaaid en afgewerkt tijdens de workshop ‘REDOPAPERS’.

Student

Ems Verhaert
Daniel Van Gele

Docenten

Sebastiaan Van Doninck
Anne Kurris

Ems Verhaert
Ems Verhaert

Meer projecten


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.