
Research
Of je ook kan doctoreren in de beeldende kunsten? Natuurlijk.
Binnen onze doctoraatsprojecten en onderzoeksprojecten stellen we àlles wat met beeldende kunsten te maken heeft in vraag. Elke dag opnieuw. Op Sint Lucas Antwerpen hebben we verschillende onderzoeksprojecten, en heel wat lopende en verdedigde doctoraatsprojecten.
Onderzoek in de kunsten
Sint Lucas Antwerpen kent als academische kunstopleiding een centrale rol toe aan onderzoek in de kunsten. Docenten en studenten zijn betrokken bij tal van onderzoeksprojecten, masterclasses, workshops en congressen. Het artistiek onderzoek binnen Sint Lucas Antwerpen speelt zich af in een actueel, interdisciplinair en artistiek relevant kader.
Binnen de opleiding lopen verschillende onderzoeksprojecten die bijdragen aan de speerpunten van het onderzoeksbeleid. Daarnaast zijn er lopende en afgeronde doctoraten in de kunsten. De onderzoekspublicatie GROUNDS documenteert en deelt onderzoeksresultaten, en – uniek in Vlaanderen – biedt Sint Lucas Antwerpen de master-na-masteropleiding Advanced Master of Research in Art and Design aan.
Het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) verenigt de Universiteit Antwerpen met de drie Schools of Arts en vormt een academisch platform voor kunstonderzoek.

Contact

Petra Van Brabandt
Hoofd onderzoek & maatschappelijke dienstverlening
Docente academische bachelor beeldende kunsten – theorie

Ruth Loos
Beleidsmedewerker onderzoek en maatschappelijke dienstverlening

Tom Viaene
Docent theorie
Beleidsmedewerker onderzoek
Onderzoeksprojecten
Binnen onze instelling werken verschillende docenten, kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers aan éénjarige of tweejarige onderzoeksprojecten. In deze projecten bouwen zij hun (artistieke) kennis verder uit en verkennen zij nieuwe methodologieën, concepten en toepassingen binnen hun vakgebied.
Via een onderzoeksproject kan een onderzoeker zijn artistieke werkprocessen uitdiepen en verbreden. Ook reflectie en kennisdeling zijn belangrijk. De artistieke kennis die gegenereerd wordt, kan via workshops, publicaties, seminaries en masterclasses gedeeld worden met studenten en peers in de kunst- en designwereld. Je kan ons altijd contacteren voor maatschappelijke dienstverlening en expertise.
Doctoraatsprojecten
Een doctoraat in de kunsten is een diepgaand artistiek onderzoek dat gemiddeld vier jaar in beslag neemt. Onze doctorandi zijn verbonden aan de onderzoeksplatformen en geven via masterclasses en seminaries het artistieke onderwijs op Sint Lucas Antwerpen input en richting.
Tien kunstenaars en ontwerpers hebben hun doctoraatsproject succesvol afgerond. Dr. Karen Vermeren, dr. Steve Van den Bosch, dr. Frederik De Bleser, dr. Wesley Meuris, dr. Tom De Smedt en dr. Ludivine Lechat zijn via onderwijs of post-doctoraal onderzoek nog steeds verbonden aan Sint Lucas Antwerpen.
Wil je zelf doctoreren aan Sint Lucas Antwerpen?
Sint Lucas Antwerpen financiert om de twee jaar minstens één doctoraatsmandaat in de kunsten. Wie aan de onderstaande vereisten voldoet, kan via de open call meedingen voor een doctoraatsmandaat. De volgende open call wordt gelanceerd in december 2025.
> Aanvraagformulier doctoraatsbeurs (word)
> Aanvraagformulier doctoraatsbeurs (pdf)

Vereisten
Allereerst heb je vooral een sterk onderzoeksvoorstel en een masterdiploma nodig, in de Beeldende Kunsten of een andere relevante richting. Daarnaast moet je doctoraatsvoorstel ondersteund worden door een promotor aan Sint Lucas Antwerpen én een promotor aan de Universiteit Antwerpen.
Open Call Doctoraatsmandaten (50%)
Doctoraatsvoorstellen kunnen ingediend worden via ruth.loos@kdg.be Een externe jury maakt een eerste ranking van de ingediende voorstellen en positief gerangschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De jury zal haar finale feedback aan de ARIA Onderzoeksraad meedelen. Na een positief advies geeft de ARIA Stuurgroep de definitieve goedkeuring voor de toekenning van het doctoraatsmandaat. De doctoraatsstudent kan zich dan inschrijven voor de doctoraatsopleiding aan de Universiteit Antwerpen. Bij de start wordt een individuele doctoraatscommissie samengesteld om de doctorandus bij te staan in hun traject.
Doctoraatsopleiding
De Antwerp Doctoral School helpt doctorandi het doctoraatstraject tot een succesvol einde te brengen. Daarom organiseert de Antwerp Doctoral School een verplichte doctoraatsopleiding die persoonlijk in te kleuren valt. De doctoraatsstudent kan kiezen uit een uitgebreid cursusaanbod, maar kan ook onderzoeksgerelateerde activiteiten inbrengen. Doctorandi kunnen tevens aanspraak maken op een opleidingskrediet voor het volgen van cursussen en het bijwonen van congressen. Alle onderzoeks- en opleidingsactiviteiten worden jaarlijks gemeld aan de Antwerp Doctoral School in een voortgangsverslag.
Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA)
Binnen de UAntwerpen vormt het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) het contactpunt met de Schools of Arts en geeft het mee vorm aan het artistieke onderzoek. ARIA is specifiek bevoegd voor (de toelating tot) het doctoraat in de kunsten. Daarnaast onderhoudt ARIA de band tussen Universiteit, Schools of Arts en de artistieke wereld. ARIA organiseert i.s.m. de drie Schools of Arts in Antwerpen ook een gemeenschappelijk aanbod aan onderzoeksseminaries waar onderzoekers, doctorandi en andere geïnteresseerden welkom zijn.
Contact & info:
dr. in de kunsten Ruth Loos – Coördinator Onderzoek
Bekijk het programma e.a. onderzoeksactiviteiten op de ARIA-website.
Hoofd ARIA: prof. dr. Pascal Gielen
Advanced Master: Master of Research in Art & Design
Our advanced master program focuses on research development of artists and designers whose practice is anchored in a social-political context (including but not limited to feminism, social design, migration, decolonialism, class politics, queer politics, disability politics, capitalism, identity, Anthropocene, the (under)commons, community art, conflict&design, healing&rituals, history, big data…). The program offers time and space to do research without the requirement of any particular final format such as an exhibition or production.
The focus is on artistic research and research exchange. The program is aligned to each participant’s work rhythm and caters for specific theoretical interests by inviting a diversity of voices from a variety of fields that can cater to the individual and collective research interests. Collective learning and participatory coaching are central to the program; it comes with the engagement of each participant to care for each other’s wellbeing and research development. We offer a coaching and participation methodology that is anchored in intersectional situatedness and care.
GROUNDS onderzoekspublicatie
GROUNDS is het tijdschrift voor artistiek onderzoek van de Sint Lucas Antwerpen Research Groups (SLARG).
Het is ontstaan vanuit een groeiende nood en wens om de veelzijdige onderzoekscultuur van Sint Lucas Antwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek, zowel binnen de schoolgemeenschap als daarbuiten.
GROUNDS bouwt voort op de erfenis van TYPP en biedt een brede blik op artistiek onderzoek.
De naam verwijst naar de verschillende “gronden” van onderzoek—materieel, conceptueel en daarbuiten. In plaats van afgewerkte resultaten te presenteren, benadrukt GROUNDS artistiek onderzoek als een voortdurend proces, dat uitwisseling en nieuwe perspectieven stimuleert.
GROUNDS biedt een forum voor het veld van artistiek onderzoek, dat wars is van categorieën en zich voortdurend heruitvindt.
GROUNDS#1 wordt gelanceerd op 29 mei 2025 in Extra City Kunsthal (Antwerpen).

Editorial board:
Joachim Ben Yakoub, Kim Gorus, Ward Heirwegh, Ruth Loos, Wesley Meuris, Petra Van Brabandt & Tom Viaene
Chief editor:
Kim Gorus
Graphic Design:
Ward Heirwegh
Publisher:
KdG University of Applied Sciences and Arts / Sint Lucas Antwerpen, School of Arts KdG
Contact:
kim.gorus@kdg.be