fbpx

Literatuur, Outsidership & Utopie

Literatuur & Outsidership (BA2)

Wat maakt een mens in deze wereld tot een outsider?
Die vraag was het uitgangspunt bij de selectie en analyse van
literaire teksten die de studenten uit BA2 het afgelopen jaar in het keuzevak Literatuur lazen. We hadden het over outsidership in klassiekers zoals Bartleby van Herman Melville en De gedaanteverwisseling van Franz Kafka, maar we onderzochten dit thema ook in hedendaagsere, actuele werken, zoals Moussa of de dood van een Arabier (Kamel Daoud), De god van de kleine dingen (Arundhati Roy), Weg met Eddy Bellegueule (Édouard Louis) en Op aarde schitteren we even (Ocean Vuong).

Literatuur en Utopie (BA3)

Van de Hof van Eden in de Bijbel tot Het Communistisch
Manifest, van Atlantis tot de hemel en het nirwana: overal en in alle tijden hebben mensen gedroomd van betere werelden, hier op aarde of elders, in een ver verleden of in een verre toekomst. In dit keuzevak lazen we teksten die deze dromen en wensen hebben vormgegeven.
Met Utopia (1516) van Thomas More als basistekst, lazen en discussieerden we over klassieke werken van Plato (Critias) en Goethe (Faust). We lazen de anti- of dystopische klassieker 1984 van George Orwell en de in Europa veel te onbekende feministische utopie Herland van de Amerikaanse schrijfster Charlotte Perkins Gilman. Tot slot vroegen we ons met Rutger Bregman af of de meeste mensen inderdaad deugen.

De eindwerken die de studenten voor dit vak maakten en die u in deze tentoonstelling ziet, zijn door deze werken en de discussies erover geïnspireerd.

06 – 06 — 01 – 07 2024: alle werkdagen  8u30 tot 16u00.
@ bibliotheek Sint Lucas Antwerpen

+ tijdens de GRADUATION TOUR

6 juni – 1 juli 2024Sint Lucas Antwerpen


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.