fbpx

Spektakeldemocratie

Gastles door politiek filosoof en journalist Thomas Decreus

Dinsdag 17/03/2020 van 11u tot 13uSint Lucas Antwerpen

In het kader van Filosofie 1 voor de eerstejaarsstudenten aan Sint Lucas Antwerpen, komt politiek filosoof en journalist bij DeWereldMorgen, Thomas Decreus, spreken over het verband tussen media en politiek in wat hij noemt de ‘spektakeldemocratie’.

In de spektakeldemocratie is het volk een publiek dat op sleeptouw wordt genomen, zijn politici performers en is politiek conflict een commercieel product. Verkiezingscampagnes zijn permanent geworden en wie politieke macht wil veroveren moet gehoorzamen aan de genadeloze wetten van commerciële media(platformen). De gevolgen daarvan zijn niet min. Het leidt tot een politiek systeem dat voortgestuwd wordt door provocatie en sensatie. Het is een systeem dat figuren produceert als Donald Trump, Thierry Baudet, Theo Francken, Boris Johnson of Matteo Salvini en waarin de burger niet meer is dan een consument die de duim omhoog of omlaag mag houden. Werk maken van een democratie die democratischer is en waarin het trumpisme niet langer dominant is, betekent breken met de spectaculaire vorm die de democratie vandaag heeft aangenomen.

Decreus zal voor weinig spektakel zorgen, maar daardoor valt er misschien meer licht op ‘democratie’ vandaag.

Iedereen welkom voor deze open gastles waarin Decreus, naast het medialandschap, ook de politieke filosofie niet onberoerd laat.

Dinsdag 17/03/2020 van 11u tot 13u
Aula – Campus Sint Lucas Antwerpen

Meer info: tom.viaene@kdg.be


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Een droog dak boven je hoofd? Een toffe studentenjob?
We got your back.

Infodagen

Je kan heel deze site lezen, ja. Maar je kan ook gewoon eens langskomen op de campus.Om onze studenten en docenten te bestuderen. Zet deze infodagen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van coole workshops tot inspirerende expo’s. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Ons gloednieuwe hoofdkwartier is supersjiek én supervlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Stappend, steppend of skatend: je geraakt er zo.