LEZINGENREEKS 3 x G O U D K O O R T S
Studio Sieraad is dit academiejaar bevangen door een glanzende, schitterende en soms pijnlijke koorts: Goudkoorts! Goud heeft van oudsher symbolische en zelfs magische betekenissen. Maar goud is ook een grondstof met een sociale, economische en milieu impact. Drie experts bezien goud vanuit de geologie, de beeldcultuur en duurzaamheid:
Woensdag 30 Maart 17:00 – 18:30 – Lucia Buvé ( Dutch spoken )
Woensdag 27 April 16:00 – 17:30 – Ronald Van Tienhoven ( Dutch spoken )
Donderdag 28 April 14:00 – 15:30 – Iris van der Veken ( English spoken ) De lezing gaat door in de aula. Gelieve hier je komst te bevestigen: https://forms.gle/c7hZXixUcib6tGxg8
L U C I A B U V E
‘Van vulkaan naar ringvinger: waar komt goud vandaan en waarom is het zo kostbaar?’
Lucia Buvé is geoloog, afgestudeerd aan de KULeuven in 1979. Lucia begon haar carrière in de jaren 1980 als exploratiegeoloog in Afrika en in Latijns-Amerika, en maakte deel uit van het Belgische team dat de goudmijn van Morila in Mali ontdekte. Vanaf de jaren 1990 was ze vooral actief in de milieusector, waarvan meer dan 20 jaar bij Umicore als verantwoordelijke voor de sanering van vervuilde gronden wereldwijd. Lucia Buvé kijkt met een zeer ervaren blik naar de goud-keten. Bovendien neemt ze ons mee naar de plekken op de wereld waar het metaal goud voor haar een bijzondere rol speelde.
R O N A L D V A N T I E N H O V E N
‘Goud in de hedendaagse beeldcultuur’
Ronald van Tienhoven is beeldend kunstenaar en al meer dan veertig jaar docent en coach aan verschillende Nederlandse kunstacademies. Parallel daaraan is Ronald curator en consultant in de kunst- en designwereld. Met zijn eigen artistieke praktijk reageert hij in de openbare ruimte op de diepere sociaal-historische lagen van de plek. Het project 07:05:1945: herdacht bijvoorbeeld het bloedbad op de Dam in Amsterdam op 7 mei 1945, twee dagen na de Duitse capitulatie in Nederland. De kunstenaar neemt ons mee op een duizelingwekkende tocht door de kunstgeschiedenis, op zoek naar kunstenaars die specifiek goud gebruiken.
I R I S V A N D E R V E K E N
‘The Decade of Trust and Transparency in the Jewellery Industry’.
Iris van der Veken is executive director at the Responsible Jewellery Council. The RJC supports the jewellery and watch industry to make it more sustainable. This means building coalitions for sustainable supply chains, from mine to retail. In doing so, attention is not only paid to the environment and health, but also to gender equality. In this lecture, Iris van der Veken will focus on materials such as gold. The widespread use of mercury in the artisanal and small-scale gold mining (ASGM) sector is a major concern. Fortunately, the RJC is a partner in a growing number of responsible mining initiatives, such as in South America.