fbpx

Filosofische stadswandeling naar The Long Hand

13u00 – 15u30​

De filosofische wandeling verloopt van Theater Zuidpool naar de Scheldekaai ter hoogte van de Zuidersluis, waar de installatie The Long Hand van de beeldend kunstenaar Sammy Baloji zich bevindt. De wandeling is een verkenning van de relaties en spanningen tussen het theater en de straat, filosofie en kunst,  orale en geschreven tradities, en materialen uit België en Congo. De filosofe Monique Roelofs, die tevens de avondlezing doet, zal als gids optreden. Samen met haar, denken deelnemers luidop over de esthetische creatie van de publieke ruimte (abstract hieronder *). Zij begeleidt alle wandelaars hiermee naar The Long Hand waar Baloji duiding zal geven bij het maakproces. Vervolgens zal Roelofs eerst een kort filosofisch vraaggesprek modereren tussen de installatie en het publiek. Daarna gaat Grâce Ndjako een kort gesprek aan met Baloji.

* Dekolonialiteit en de esthetische creatie van de publieke ruimte *

Sinds de Verlichting geven filosofen kunst een rol in de publieke ruimte. Maar hoe heeft de fundamentele ambivalentie van het esthetische bestaan – dat insluiting en uitsluiting in zich verenigt en naast bevrijding ook onderdrukking teweegbrengt – hierop zijn weerslag? Beginnend met het theater, reflecteren wij over verschillende beelden van de publieke ruimte in de hedendaagse kunst en filosofie, zoals de straat en het staatwandelen, het stadsplein, de metro, en tenslotte de kade. Wat is dekoloniale esthetica, gezien vanuit die verschillende materiële, zintuiglijke, ambulante, gemeenschappelijke en imaginaire perspectieven? En wat zegt dat over de manier waarop kunst vorm geeft aan de publieke ruimte?

 (max. 30 personen – apart inschrijven noodzakelijk)

partner: FOMU fotografiemuseum Antwerpen en Sint Lucas Antwerpen School of Arts 

Meer info en inschrijven: klik hier.


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.