fbpx

De collages van Jacqueline Ost

Jacqueline Ost is grafisch vormgever en beeldend kunstenaar. Ze werd geboren in 1933 in Zottegem, en woont in Brussel. Op haar achttiende deed Ost ingangsexamen aan de Ecole Nationale Superieure des Arts Visuels de la Cambre in Brussel, waar ze afstudeerde in 1956. Vrijwel meteen daarna werd ze gevraagd door Lucien De Roeck om zijn assistente te worden bij de voorbereidingen van Expo ’58.

Ost ontwierp ook het interieur van het paviljoen voor ‘het Ministerie van Volksgezondheid’ (la Santé Public) voor Expo ’58. Na twee jaar bij het reclame-agentschap Bodden, begon Ost haar eigen grafisch bureau wat gezien de vrouwonvriendelijke tijdsgeest niet vanzelfsprekend was. Begin jaren ’70 maakte ze een achtdelige reeks van non-fictie kinderboeken ‘Comment fait-on’?
Toen haar zevenjarig zoontje Jean-Jacques op een ochtend vroeg hoe de koffie wordt gemaakt, was de idee voor die serie geboren.

Aanvankelijk wilde Ost er een interactieve reeks van maken: alle pagina’s hadden de vorm van een vierkant, driehoek, of cirkel en de kinderen konden de pagina’s zelf in de juiste volgorde leggen om te begrijpen hoe bijvoorbeeld brood, koffie of suiker tot stand komen. Uitgever Casterman vond het oorspronkelijk concept te gewaagd, en vroeg Ost om er klassieke boeken van te maken.

Alle afbeeldingen van de ‘Comment fait-on’–reeks zijn collages, het resultaat van urenlang minutieus knip- en plakwerk. Eerst is er het nodige onderzoek -voor het koffie-boek bracht ze talloze bezoeken aan de Jacqmotte-fabriek waar men haar tot in detail het productie- proces beschreef-, schetsen en foto’s maken. Nadien gaat ze alles in collage-vorm uitwerken.

De Franse illustrator Alain Grée, vooral bekend in de jaren ’60, had een invloed op de visuele stijl, zo zegt Ost zelf. Haar reeks ‘Comment fait-on’ (Wat is…?) kende in de jaren ‘70 een groot succes in België, Frankrijk, Portugal en Canada.

Met dank aan / Thanks to: Art Basics for Children, Jean-Michel Meyers en Annelies Van Oost

@Bibliotheek Sint Lucas Antwerpen, Van Schoonbekestraat 143, 2018 Antwerpen

12 – 03 —> 30 – 04 2024: ma-vr: 10-16u.

12 maart – 30 april 2024Sint Lucas Antwerpen


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.