fbpx

Het Ketting Project

Project

Het Ketting Project is een project van Studio sieraad en onderzoeksplatform Precious Dialogue van Sint Lucas Antwerpen, in samenwerking met Walter Fischer GmbH & Co. KG.

Ontwerpers, studenten en onderzoekers werkten met kettingen van Walter Fischer, één van de grootste kettingbedrijven ter wereld. Jaarlijks produceert het bedrijf, gesitueerd in Idar-Oberstein, 30 tot 40 ton aan kettingen die voornamelijk geleverd worden aan groothandelaars, fabrikanten en labels in het mode- en sieradensegment. Walter Fischer doneerde meer dan 400 meter ketting aan het project waarvan elke ontwerper en elke student 10 meter ontving om een draagbaar sieraad te ontwerpen.

Het kettingproject is uitgegroeid tot een tentoonstelling welke 3 keer opnieuw in een andere vorm en op een andere plek gepresenteerd werd.

Van 8 februari 2018 tot en met 17 maart 2018 presenteerde Studio sieraad van Sint Lucas Antwerpen de tentoonstelling ‘From Walter to Valerie’ bij Valerie Traan Gallery. Internationale en Belgische ontwerpers toonden samen met studenten van Sint Lucas Antwerpen sieraden die gemaakt werden uit industriële geproduceerde kettingen van Walter Fischer.

De tentoonstelling kaderde in het lopende onderzoeksproject ‘Speaking Jewellery’, geïnitieerd door het onderzoeksplatform ‘Precious Dialogue’ van Sint Lucas Antwerpen. Het project onderzoekt het begrip jewelleryness of sieraadheid op een artistieke manier: Wat zijn de kwaliteiten en karakteristieken die een object tot een sieraad maken?
De ketting – een oneindige serie aan elkaar gekoppelde schakels – stond centraal in dit project.

Het project werd op 5 en 6 mei 2018 een wandelende tentoonstelling in het nieuwe diamant museum in Antwerpen. ‘From Walter to DIVA’ kreeg een plekje op het openingsweekend waarbij studenten hun eigen werk en dat van ontwerpers toonden doorheen het museum als performance waarbij de stukken afwisselend gedragen en gepresenteerd werden en toeschouwers het werk konden bekijken, bespreken, aanraken en passen.

Deze performance werd opnieuw getoond tijdens Sieraad Art Fair in Amsterdam.
Op uitnodiging van organisatoren Astrid Berens en Maarten Bodt wandelden studenten op de beurs rond met een selectie van de stukken en kreeg de rest van het werk een vaste plek op de stand ‘From Walter to Astrid’.


Meer projecten


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Een droog dak boven je hoofd? Een toffe studentenjob?
We got your back.

Infodagen

Je kan heel deze site lezen, ja. Maar je kan ook gewoon eens langskomen op de campus.Om onze studenten en docenten te bestuderen. Zet deze infodagen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van coole workshops tot inspirerende expo’s. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Ons gloednieuwe hoofdkwartier is supersjiek én supervlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Stappend, steppend of skatend: je geraakt er zo.