Menu Sluiten

Visie

Kunst, ontwerp en juweel

Kunst en vormgeving gaan over het maken van ideeën, over het concretiseren van plannen. Of het een groot idee is of een klein plan. Wat uit het atelier van de beeldhouwer komt, bijvoorbeeld, of uit de computer van de grafische ontwerper, het begint met de wil om een bepaald beeld te creëren of een uitspraak te articuleren. Zo zie je dat kunstenaars (m/v) en vormgevers (m/v) niet zomaar iets kunnen doen. Steeds is er het idee dat zij móeten realiseren, als opdracht aan henzelf of als verplichting aan het publiek of de opdrachtgever. Deze eigen of gedeelde verantwoordelijkheid van de kunstenaar en vormgever maakt het niet gemakkelijker. Wat zij ook maken, steeds worden ze geconfronteerd met twee belangrijke vragen. Ten eerste, en misschien de allerbelangrijkste vraag: "Is dit wel wat ik wil?" En ten tweede: "Heeft iemand hier boodschap aan?" Ontwerpers en kunstenaars meten met twee maten en moeten dat ook doen.

Sint Lucas Antwerpen neemt de twee maten van de kunst en vormgeving serieus in het onderwijs. Enerzijds is er de wil van de kunstenaar en de ontwerper om te creëren, anderzijds de noodzaak om beeld en ontwerp op de waarde ervan te analyseren. Wat kan een nieuw beeld of ontwerp betekenen voor de kunst, en bij uitbreiding voor de maatschappij? Als men niet zomaar iets kan doen, dan moet men ook weten waarom men iets doet of juist achterwege laat. Bij Sint Lucas Antwerpen beschouwen we dit niet als een drukkende verantwoordelijkheid of een loodzware last. Integendeel… kunst en ontwerp bieden net uitdagende keuzes en genereuze mogelijkheden.

Met veel plezier en vindingrijkheid staan we in het onderwijs van "Kunst, ontwerp en juweel". Tegelijk doet Sint Lucas Antwerpen onderzoek in de kunsten en werken we met verschillende maatschappelijke partijen, in concrete projecten, om resultaten van onderzoek en onderwijs tot ver buiten de grenzen van de school te laten resoneren.

Ad van Rosmalen
Departementshoofd Sint Lucas Antwerpen

Nieuws & agenda
Super Nova
Super Nova

Storytable

28/09/2018 › 29/09/2018

Gepost op 18/09/2018
Plot(less) #1
Plot(less) #1

Mira Sanders & Els Opsomer

08/12/2016

Gepost op 1/12/2016
Wereldvoedseldag
Wereldvoedseldag

2015

16/10/2015

Gepost op 21/10/2015
Meer