Studio kunst

Als autonoom kunstenaar concentreer je je op de ontwikkeling van je eigen kunstpraktijk en bouw je een persoonlijke beeldtaal uit. Misschien staat jouw werk over een aantal jaar wel in een museum of wordt het getoond tijdens een les kunstactualiteit…

Studio kunst
Actueel en autonoom

Vrije kunsten vraagt om een vrije geest die open staat voor dat wat in de wereld leeft. Als autonoom kunstenaar wacht je namelijk een grote verantwoordelijkheid. Je werk daagt straks het publiek uit om een dialoog aan te gaan.

Tijdens je Studio leer je je verhouden tot de actuele kunst en bekwaam je je in schilderkunst, beeldhouwen, fotografie, grafiek of nieuwe media. Daarbij staan kijken, maken, denken, reflecteren en tonen centraal. Hierin begeleiden je docent-experten jou. Eén-op-één. Dat is een beetje de rode draad in deze richting.

Je werkt in een collectief atelier met goed uitgeruste werkplaatsen op een campus, waar je je volledig kan ontplooien. Met het oog op een latere carrière, leer je met je werk naar buiten treden.

Je voorgangers vind je trouwens in musea en galerijen over heel de wereld. En onderaan deze pagina. Treed jij in hun voetsporen?


Academische bacheloropleiding

In de academische bacheloropleiding schenken we veel aandacht aan conceptueel denken, procesmatig werken en documenteren. Verder biedt deze opleiding een algemeen vormend basisprogramma waarin je theoretische kennis opbouwt en reflectie en kritisch denken centraal staan. Na deze 3-jarige academische bacheloropleiding heb je het niveau bereikt om een artistieke masteropleiding aan te vatten.


Mediumspecifieke skills

Schilderen

Hoe hedendaags je ook schildert, je beheerst je technieken als een oude meester.

Druk-technieken

Hoog-, diep- of zeefdruk: je perst er heerlijk vrije grafische werken uit.

Ruimtelijk denken

… en doen. Van performance tot beeldhouwkunst of installaties. Je weet je drie dimensies te benutten.

Experimenteren met multimedia

Je krijg een basis mee van fotografie, video, audio en andere hedendaagse media. Om daar dan je eigen zotte dingen mee te doen.

Jezelf tonen

In een galerij, tegenover je medestudenten of een publiek. Ken en claim je plaats.

Autonoom denken en werken

Kritisch kunnen kijken naar en praten over je eigen werk is superbelangrijk. Je hebt namelijk geen bazen of briefings. 


Overkoepelende vakken

Manuele en technologische vaardigheden

Dit opleidingsonderdeel bestaat uit een pakket aan initiaties die je helpen bij de start van je opleiding. Zo krijg je initiaties op vlak van software en in de werkplaatsen. Daarnaast zal je ook een aantal boeiende studio specifieke initiaties volgen.

Theorie

Een deel van het theoretisch programma is voor alle bachelorjaren hetzelfde. Filosofische vakken, antropologie van de kunsten, literatuur, kunstgeschiedenis, semiothiek, cultuur- en mediatheorie, art design en context en kunstactualiteit.

Tekenen

Tekenen vormt in Studio kunst de basis van een praktijk als kunstenaar. De oorspronkelijke noodzaak in het eerste jaar bachelor om een technische en inhoudelijke basis te verwerven, verschuift naar de ontwikkeling van een op zichzelf staand, tekenkundig artistiek-beeldend “concept” in BA3 . Je ontwikkelt dan een eigen tekenproject, relevant binnen jouw beeldend werk en aldus een zinvol onderdeel van de studiopraktijk. Tekenen wordt daarbij beschouwd als een denkvorm die als medium berust op waarnemen, analyseren en synthese, traagheid, directheid en reflectie.

Keuzeprogramma

Het keuzeprogramma bestaat uit 2 delen. Enerzijds neem je elk jaar deel aan een projectweek. Je maakt er deelt uit van een gemengde groep studenten uit verschillende Studio’s en uit het eerste, tweede en derde jaar. Zo word je geconfronteerd met verschillende achtergronden en bouw je een netwerk van studenten en docenten uit. Anderzijds verdiep je je in bachelor 2 en 3 in inzichten over kunst en cultuur door te kiezen uit een reeks keuzevakken en keuzeprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van de theoriedocenten.


Theorie versus Praktijk

Het gewicht van de vakken evolueert doorheen de 3 bachelorjaren. Hieronder vind je een visuele verduidelijking van de vakken die je zal krijgen in relatie tot je studiepunten.

 • Praktijk
 • Tekenen
 • Theorie
 • Keuzeprogramma

1ste Jaar

2de Jaar

3de Jaar

In de theorielessen

Theorie en reflectie zijn een belangrijk deel van onze academische opleiding. Belangrijk als in: 1/3 van de studiepunten. Zo bevat het basiscurriculum bijvoorbeeld filosofie, semiotiek en kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk vakken die je meer inzicht geven in kunst, cultuur en maatschappij. En die zorgen voor nog meer inspiratie en interessante achtergrond in je eigen werk.

In de studio

De theorie sijpelt zelfs door tot in de studio. In de vorm van theoretische seminaries of verpakt als feedback van je praktijk- en theoriedocenten. Want ook die laatsten hebben gewoon hun plek in de studio.

In je eigen keuzes

Ook het keuzeprogramma bevat een waaier aan leerprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van theoriedocenten. Zo vervolledig je zelf het theorieplaatje met accenten op basis van je eigen interesses.


Projecten van Studio kunst

Hoe ziet je toekomst eruit na Studio kunst?

Een studierichting doet precies wat het woord belooft: je richting geven. Met specifieke skills en een bepaalde manier van denken. Je eindbestemming, die kies je zelf. Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…


Jouw academiejaar, van zomervakantie tot zomervakantie

Op Sint Lucas Antwerpen ben je bijna altijd creatief bezig. “Gewone” schoolweken wisselen af met studio- of projectweken en toonmomenten. En examens, natuurlijk. Zo ziet een jaartje Sint Lucas er ongeveer uit:

visual academic calendar
 • Theorie
 • Alleen Praktijk
 • Jury
 • Vakantie
 • Tentoonstelling
 • Lessen

Wie geeft les in Studio kunst?

Ze staan zelf met één voet in de professionele wereld én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Felicitas Rohden

Lien Hüwels

Manu Van Hove

Johan Luyckx

Ellen De Meutter


Hoeveel kost deze opleiding?

Op je toekomst staat geen prijs, maar je ouders willen natuurlijk wél weten hoeveel ze ongeveer in je opleiding moeten investeren. Da’s logisch. En dat bereken je aan de hand van deze 4 kosten.

Studiegeld

Dit betaal je meteen bij inschrijving. Het bedrag hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft en of je in aanmerking komt voor een beurs. Bereken jouw studiegeld.

Forfaitaire kosten

De forfaitaire kosten betaal je bij inschrijving. De precieze kost verschilt per afstudeerrichting en per opleidingsonderdeel en wordt vooral bepaald op het geschatte verbruik van lesmaterialen.
Bekijk je forfaitaire kosten

Studiospecifieke kosten

Voor de ene studio heb je absoluut een straffe grafische computer en softwarepakketten nodig, voor de andere vooral veel verf. De studiospecifieke kosten bepaal je grotendeels zelf én zijn gespreid over je studie.

Zelf te voorzien

Een computer en internetverbinding zijn onmisbaar voor elke studie. Ook schoolreizen en uitstappen zijn niet inbegrepen in dit kostenplaatje. Maar die zijn altijd onvergetelijk en nooit onbetaalbaar.

Natuurlijk doen we er ook op de campus alles aan om je studie betaalbaar te houden. Met onder andere een goedgevulde bibliotheek, een uitleendienst en gratis inspirerende werkplaatsen op de campus.


De infodagen: jouw proefrit in Studio kunst

Open lesdagen

Meedoen is geloven. Schuif dus gewoon eens mee aan tafel en vraag de docenten en studenten àlles wat je wil weten. Op woensdag 19 februari of woensdag 6 mei bijvoorbeeld. Misschien wil je wel meteen blijven. Reserveer nu je plek

Open campusdag

Dwaal op je gemak rond op onze campus, stel vragen aan de aanwezige studenten én kom alles te weten over de toelatingsopdracht: die wordt dan bekendgemaakt.
We gooien onze deuren voor je open op zaterdag 14 maart 2020.

Infomarkt KdG

Op zaterdag 25 april spelen we een dagje marktkramer, samen met alle andere KdG-opleidingen. Het moment om je laatste studietwijfels uit te gommen. Kom gezellig rondkuieren en informatie shoppen op onze infomarkt.

Studio kunst in het buitenland

Wist je dat Sint Lucas Antwerpen ook een beetje een reisbureau is? We sturen onze studenten met veel plezier naar het buitenland voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Om nadien met een koffer vol nieuwe ervaringen en inzichten terug te keren. We verwachten wel een kaartje!


De toelatingsproef

De toelatingsproef is je inkomticket voor Studio kunst. Niks om van wakker van te liggen, maar voor ons wél een manier om uit te vissen welk creatief vlees we in de kuip hebben.

 • 1. De thuisopdracht

  Na registratie voor de toelatingsproef, landt er een eerste creatieve uitdaging in je mailbox. Die werk je thuis uit en breng je mee op de dag van de toelatingsproef. Zin om erin te vliegen? Vraag meteen je opdracht aan.

 • 2. De studio-opdracht

  Ook op de dag van de toelatingsproef zetten we je aan het werk. Wat die studio-opdracht precies inhoudt, is nog een verrassing, maar… breng zeker je tekengerief, fototoestel en ander creatief materiaal mee. Prik een datum voor jouw toelatingsproef.

 • 3. Een goed gesprek

  We willen graag weten wie jij bent, wat je inspireert en wat je hoopt te vinden in Studio Kunst. Dat vissen we uit tijdens deze babbel, aan de hand van je thuis- en studio-opdracht. Zo maak jij meteen ook live kennis met een paar toekomstige docenten.

Karlien Adriaensens

Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Een droog dak boven je hoofd? Een toffe studentenjob?
We got your back.

Infodagen

Je kan heel deze site lezen, ja. Maar je kan ook gewoon eens langskomen op de campus.Om onze studenten en docenten te bestuderen. Zet deze infodagen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van coole workshops tot inspirerende expo’s. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Ons gloednieuwe hoofdkwartier is supersjiek én supervlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Stappend, steppend of skatend: je geraakt er zo.