Studio data

Hier ontwerpen we de zotste dingen met code. Slimme apps, verrassende data visualisaties, knappe user interfaces en innovatieve technologieën bijvoorbeeld. Zet jij later ‘data-visualisator’ of ‘virtuele wereldverbeteraar’ op je visitekaartje?

Studio data
Code en ontwerp

Kiezen tussen een studie design of development, da’s nergens voor nodig. Studio data combineert het beste van de twee en doet dat als àllereerste opleiding in Antwerpen. De relatie tussen mens en computer was namelijk nog nooit zo spannend. En de vraag naar creatieve geeks nog nooit zo groot.


Je hoeft bij inschrijving nog geen woord HTML of JavaScript te spreken, maar… weet dat je hier op drie jaar tijd vertrouwd mee zal raken. Om daar dan innovatieve oplossingen én pure poëzie mee uit je PC te toveren. Zoals een verrassende data visualisatie, een slimme app die fake news herkent of een vertaalmachine voor aliens. The sky is the limit als het web je speeltuin is.

Workshop Helsinki

Academische bacheloropleiding

In de academische bacheloropleiding schenken we veel aandacht aan conceptueel denken, procesmatig werken en documenteren. Verder biedt deze opleiding een algemeen vormend basisprogramma waarin je theoretische kennis opbouwt en reflectie en kritisch denken centraal staan. Na deze 3-jarige academische bacheloropleiding heb je het niveau bereikt om een artistieke masteropleiding aan te vatten.


Studiospecifieke skills

Programmeren

Je wordt vloeiend in HTML, CSS en JavaScript en creëert dynamische webcontent met o.a. React en Node.js.

Vormgeven

De basis van grafisch ontwerp (compositie, typografie, kleurenleer) als basis voor ontwerpen en code.

Crossmediale
Storytelling

Je brengt beeld en geluid samen, met o.a. 3D via WebGL en geluid via WebAudio.

Innoveren

Bestaat er nog geen tool of technologie om te maken wat je wilt? Dan ontwikkel je die gewoon zelf

Project-
management

Je denkt conceptueel out of the box, maar ook binnen de praktische grenzen (geloof ons, dat horen werkgevers graag)

Concepten bedenken en presenteren

Je leert een verhaal bedenken dat mensen raakt of in beweging brengt. En je leert het verkopen. Vandaag aan je docent, later aan je klant.


Overkoepelende vakken

Manuele en technologische vaardigheden

Dit opleidingsonderdeel bestaat uit een pakket aan initiaties die je helpen bij de start van je opleiding. Zo krijg je initiaties op vlak van software en in de werkplaatsen. Daarnaast zal je ook een aantal boeiende studio specifieke initiaties volgen.

Theorie

Een deel van het theoretisch programma is voor alle bachelorjaren hetzelfde. Filosofische vakken, antropologie van de kunsten, literatuur, kunstgeschiedenis, semiothiek, cultuur- en mediatheorie, art design en context en kunstactualiteit.

Tekenen

Daar waar tekenen in de andere Studio’s dé basis denk-, doe- en communicatietool is, wordt bij Studio data deze functie deels vervuld door het programmeren. Het programma ‘tekenen’ voor studenten van Studio data wordt dan ook op een eigen manier ingevuld met digitaal tekenen, beeldanalyse en creative coding 1.

Keuzeprogramma

Het keuzeprogramma bestaat uit 2 delen. Enerzijds neem je elk jaar deel aan een projectweek. Je maakt er deelt uit van een gemengde groep studenten uit verschillende Studio’s en uit het eerste, tweede en derde jaar. Zo word je geconfronteerd met verschillende achtergronden en bouw je een netwerk van studenten en docenten uit. Anderzijds verdiep je je in bachelor 2 en 3 in inzichten over kunst en cultuur door te kiezen uit een reeks keuzevakken en keuzeprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van de theoriedocenten.


Theorie versus Praktijk

Het gewicht van de vakken evolueert doorheen de 3 bachelorjaren. Hieronder vind je een visuele verduidelijking van de vakken die je zal krijgen in relatie tot je studiepunten.

 • Praktijk
 • Tekenen
 • Theorie
 • Keuzeprogramma

1ste Jaar

2de Jaar

3de Jaar

In de theorielessen

Theorie en reflectie zijn een belangrijk deel van onze academische opleiding. Belangrijk als in: 1/3 van de studiepunten. Zo bevat het basiscurriculum bijvoorbeeld filosofie, semiotiek en kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk vakken die je meer inzicht geven in kunst, cultuur en maatschappij. En die zorgen voor nog meer inspiratie en interessante achtergrond in je eigen werk.

In de studio

De theorie sijpelt zelfs door tot in de ateliers. In de vorm van theoretische seminaries of verpakt als feedback van je praktijk- en theoriedocenten. Want ook die laatsten hebben gewoon hun plek in de studio’s.

In je eigen keuzes

Ook het keuzeprogramma bevat een waaier aan leerprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van theoriedocenten. Zo vervolledig je zelf het theorieplaatje met accenten op basis van je eigen interesses.


Projecten van Studio data

Hoe ziet je toekomst eruit na Studio data?

Een studierichting doet precies wat het woord belooft: je richting geven. Met specifieke skills en een bepaalde manier van denken. Je eindbestemming, die kies je zelf. Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…


Jouw academiejaar, van zomervakantie tot zomervakantie

Op Sint Lucas Antwerpen ben je bijna altijd creatief bezig. “Gewone” schoolweken wisselen af met studio- of projectweken en toonmomenten. En examens, natuurlijk. Zo ziet een jaartje Sint Lucas er ongeveer uit:

visual academic calendar
 • Theorie
 • Alleen Praktijk
 • Jury
 • Vakantie
 • Tentoonstelling
 • Lessen

Wie geeft les in Studio data?

Ze staan zelf met één voet in de professionele wereld én ze delen al die ervaring met veel plezier met de studenten. Deze straffe professionals zijn straks jouw docenten.

Frederik De Bleser

Lieven Menschaert

Lucas Nijs


Hoeveel kost deze opleiding?

Op je toekomst staat geen prijs, maar je ouders willen natuurlijk wél weten hoeveel ze ongeveer in je opleiding moeten investeren. Da’s logisch. En dat bereken je aan de hand van deze 4 kosten.

Studiegeld

Dit betaal je meteen bij inschrijving. Het bedrag hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft en of je in aanmerking komt voor een beurs. Bereken jouw studiegeld.

Forfaitaire kosten

De forfaitaire kosten betaal je bij inschrijving. De precieze kost verschilt per afstudeerrichting en per opleidingsonderdeel en wordt vooral bepaald op het geschatte verbruik van lesmaterialen.  
Bekijk je forfaitaire kosten  

Studiospecifieke kosten

Voor de ene studio heb je absoluut een straffe grafische computer en softwarepakketten nodig, voor de andere vooral veel verf. De studiospecifieke kosten bepaal je grotendeels zelf én zijn gespreid over je studie.

Zelf te voorzien

Een computer en internetverbinding zijn onmisbaar voor elke studie. Ook schoolreizen en uitstappen zijn niet inbegrepen in dit kostenplaatje. Maar die zijn altijd onvergetelijk en nooit onbetaalbaar.

Natuurlijk doen we er ook op de campus alles aan om je studie betaalbaar te houden. Met onder andere een goedgevulde bibliotheek, een uitleendienst en gratis inspirerende werkplaatsen op de campus.

Studio data in het buitenland

Wist je dat Sint Lucas ook een beetje een reisbureau is? We sturen onze studenten met veel plezier naar het buitenland voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Om nadien met een koffer vol nieuwe ervaringen en inzichten terug te keren. We verwachten wel een kaartje!


De toelatingsproef

De toelatingsproef is je inkomticket voor Studio data. Niks om van wakker van te liggen, maar voor ons wél een manier om uit te vissen welk creatief vlees we in de kuip hebben.

 • 1. De thuisopdracht

  Na registratie voor de toelatingsproef, landt er een eerste creatieve uitdaging in je mailbox. Die werk je thuis uit en breng je mee op de dag van de toelatingsproef. Zin om erin te vliegen? Vraag meteen je opdracht aan.

 • 2. De studio-opdracht

  Ook op de dag van de toelatingsproef zetten we je aan het werk. Wat die studio-opdracht precies inhoudt, is nog een verrassing, maar… breng zeker je tekengerief, fototoestel en ander creatief materiaal mee. Prik een datum voor jouw toelatingsproef.

 • 3. Een goed gesprek

  We willen graag weten wie jij bent, wat je inspireert en wat je hoopt te vinden in Studio data. Dat vissen we uit tijdens deze babbel, aan de hand van je thuis- en studio-opdracht. Zo maak jij meteen ook live kennis met een paar toekomstige docenten.


Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Een droog dak boven je hoofd? Een toffe studentenjob?
We got your back.

Infodagen

Je kan heel deze site lezen, ja. Maar je kan ook gewoon eens langskomen op de campus.Om onze studenten en docenten te bestuderen. Zet deze infodagen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van coole workshops tot inspirerende expo’s. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Ons gloednieuwe hoofdkwartier is supersjiek én supervlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Stappend, steppend of skatend: je geraakt er zo.