fbpx

Studio grafische vormgeving

Keuzetraject van de afstudeerrichting Grafisch Ontwerp

In Studio grafische vormgeving stunt je met tekst en beeld. Van de kleinste krul in een letter tot de inrichting van een hele expo. Zin om de wereld vorm te geven?

Studio grafische vormgeving
Proces en vorm

Sta eens stil bij alles wat je op 1 dag ziet of leest…
Het ontwerp van dat ene legendarische album, de visuals op je mobiel, de signalisatie in het openbaar vervoer, een straffe filmposter, je favoriete tijdschrift,… 

Er valt heel wat vorm te geven in deze wereld, en liefst zo goed en zo passend mogelijk. Enter… jij?

In deze studio start je met een jaar waarin je de basics van grafisch ontwerp onder de knie krijgt. Je experimenteert voluit met typografie, compositie, digitale software en leert vlot associaties maken. Nadien ga je op onderzoek uit en verbreedt je je kennis. 

Je leert alles over de link tussen concept, inhoud en vorm; over print en digitaal. Je ontwikkelt een eigen, unieke taal. Gewaagd als het moet maar altijd even eigenzinnig. 

Heb je een passie voor tekst en beeld? Zin om over een paar jaar onze volgende website te ontwerpen of die ene affiche die niemand ooit durft te overplakken? Blijf dan vooral hier nog even plakken.

Helena De Paep
Helena De Paep

Academische bacheloropleiding

In de academische bacheloropleiding schenken we veel aandacht aan conceptueel denken, procesmatig werken en documenteren. Verder biedt deze opleiding een algemeen vormend basisprogramma waarin je theoretische kennis opbouwt en reflectie en kritisch denken centraal staan. Na deze 3-jarige academische bacheloropleiding heb je het niveau bereikt om een artistieke masteropleiding aan te vatten.


Lessentabel en vakken

Voor de lessentabel met alle vakken van 2022-2023: klik hier. Je kan kiezen uit verschillende keuzevakken en technische vaardigheden. Klik op de titel van een vak en je krijgt meer uitleg.

Studiospecifieke skills

Typografie

Je leert de geschiedenis van de typografie en ontwerpt de fonts van de toekomst.

Beelden maken en bewerken

Je fotografeert, illustreert en perfectionneert je eigen beelden. Met de hand, met Photoshop of Illustrator.

Webdesign

Je leert een mondje HTML en CSS om zelf websites te ontwerpen.

Inhoudelijk onderzoek

Je kan iets pas zinvol vorm geven als je het begrijpt. En als je weet wie het straks te zien krijgt. En waar.

Huisstijl bedenken

Dankzij een goed ontworpen grafische identiteit geef je culturele instellingen, publicaties en merken een herkenbaar gezicht.

Drukwerk

Je ontwerpt niet alleen affiches, je leert ze ook digitaal of ambachtelijk drukken tot het perfecte resultaat.

Publicaties ontwerpen

Vanuit de inhoud vertrek je om, over de bladzijden heen, tekst en beeld tot een sterk verhaal te kneden.


Overkoepelende vakken

Manuele en technologische vaardigheden

Gedurende drie jaar krijg je de kans om verschillende manuele vaardigheden aan te scherpen zoals werken met print, keramiek, hout of metaal, en leer je de nodige software en grafische programma’s.

In het eerste jaar word je ondergedompeld in het opleidingsonderdeel ‘manuele en technische vaardigheden fotografie’ en verwijzen we je gericht door naar software kennisclips en workshops in onze goed uitgeruste werkplaatsen. In het tweede jaar krijg je de kans om te kiezen uit 8 aangeboden bachelorclasses, waarmee je je technieken verder kan ontwikkelen. In onze werkplaatsen kan je ondertussen voluit experimenteren en word je uitgedaagd om zelfstandig en oplossingsgericht te werken.

Theorie

Theorie en reflectie zijn een belangrijk deel van onze academische opleiding en vormen ongeveer 1/3 van de studiepunten. Zo bevat het basiscurriculum bijvoorbeeld filosofie, semiotiek en kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk vakken die je meer inzicht geven in kunst, cultuur en maatschappij. En die zorgen voor nog meer inspiratie en interessante achtergrond in je eigen werk.

Een deel van het theoretisch programma is voor alle bachelorjaren hetzelfde. Filosofische vakken, antropologie van de kunsten, literatuur, kunstgeschiedenis, semiothiek, cultuur- en mediatheorie, art design en context en kunstactualiteit.

Tekenen

Elke student werkt in het eerste en het tweede jaar aan basiscompetenties op het vlak van tekenen, aangepast aan de studio. Dit gebeurt volgens drie verschillende onderdelen: lichaam, omgeving en beeldanalyse. In het tweede en derde jaar breng je het tekenen meer en meer in relatie tot de praktijk die je ontwikkelt in je Studio. Tekenen wordt voor jou doorheen de 3 jaren een authentiek, autonoom en communicatief medium. Het is een noodzakelijke denk-, doe- en communicatietool die jouw beeldtaal verbreedt en verheldert.

Keuzeprogramma

Het keuzeprogramma bestaat uit 2 delen. Enerzijds neem je elk jaar deel aan een projectweek. Je maakt er deelt uit van een gemengde groep studenten uit verschillende Studio’s en uit het eerste, tweede en derde jaar. Zo word je geconfronteerd met verschillende achtergronden en bouw je een netwerk van studenten en docenten uit. Anderzijds verdiep je je in bachelor 2 en 3 in inzichten over kunst en cultuur door te kiezen uit een reeks keuzevakken en keuzeprojecten die vertrekken vanuit het onderzoek van de theoriedocenten.



Projecten van Studio grafische vormgeving

Hoe ziet je toekomst eruit na Studio
grafische vormgeving ?

Ontdek waar je voorgangers zoal terechtkwamen…

Docent grafische vormgeving aan het woord

Wat houdt Studio grafische vormgeving in? Hoor het van een docent.


Je academiejaar

Op Sint Lucas Antwerpen ben je bijna altijd creatief bezig. “Gewone” schoolweken wisselen af met studio- of projectweken en toonmomenten. En examens, natuurlijk. Een schooljaar ziet er ongeveer zo uit:

visual academic calendar
  • Theorie
  • Alleen Praktijk
  • Jury
  • Vakantie
  • Tentoonstelling
  • Lessen

Wie geeft les in Studio
grafische vormgeving?

We willen graag weten wie jij bent, wat je inspireert en wat je hoopt te vinden in Studio grafische vormgeving. Dat vissen we uit tijdens deze babbel, aan de hand van je thuis- en studio-opdracht. Zo maak jij meteen ook live kennis met een paar toekomstige docenten.

Livin Mentens

Ward Heirwegh

Christophe Clarijs

Chloé Dhauwe

Mateo Broillet

Hugo Puttaert

Victor Coupaud

Morgane Le Ferec

Werner Van dermeersch


Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Benieuwd naar wat studenten maken gedurende het jaar? Via de Instagrampagina van Studio grafische vormgeving of Sint Lucas Antwerpen krijg je goed zicht op wat er leeft in onze ateliers.

Ines Colin



Beleef Studio grafische vormgeving

Onze dagelijkse story

Ontdek het werk en de verhalen van onze studenten op Facebook en Instagram:
@sintlucasantwerpen.

Studio grafische vormgeving open campus dag

Infodagen en open lessen

Iedere student is anders. Of Sint Lucas Antwerpen voor jou de ideale plek is, moet je vooral zelf ontdekken. Daarom bieden we je de mogelijkheid om de campus met eigen ogen te aanschouwen tijdens onze infodagen, open lessen, expo’s en toelatingsproef.

– Zaterdag 9 maart 2024: van 10 tot 16 u.
– Zaterdag 20 april 2024: van 10 tot 14 u.
– Zaterdag 22 juni 2024: van 10 tot 14 u. (tijdens de eindexpo’s)
– Dinsdag 3 september 2024: van 17 tot 21 u. (enkel fotografie, sieraad & communicatie-ontwerp)

Schrijf je hier alvast in voor onze infodagen. Of voor één van onze open lessen in maart en april.

Expo’s van onze studenten

In juni nodigen we je graag uit op de eindexpo’s van onze afstuderende masters beeldende kunsten en bachelors fotografie. Ook tijdens het jaar organiseren we geregeld expo’s waarop jij meer dan welkom bent.
Hou onze Facebook en Instagram in het oog of bezoek onze kalender.

Studio grafische vormgeving in het buitenland

Wil je graag je artistieke grenzen verleggen in het buitenland? Binnen Sint Lucas Antwerpen krijg je de kans naar buitenland te trekken voor een stage, internationaal project of Erasmustraject. Met een internationale ervaring verbreed je je focus en zet je de eerste stap in de uitbouw van een internationaal netwerk.


Toelatingsvoorwaarden en inschrijven

  • De toelatingsproef

    Voor Studio grafische vormgeving is er een toelatingsproef. Maak je geen zorgen over de nodige voorkennis. We willen vooral ontdekken of de opleiding iets voor jou is. Je motivatie en ideeën zijn voor ons belangrijker dan wat je reeds kan.

    De toelatingsproef bestaat uit een thuisopdracht, studio-opdracht en een goed gesprek om je beter te leren kennen. We gaan dieper in op je motivatie en inspiratie.  Meer info over de toelatingsproef: klik hier.    

  • Inschrijven

    Sint Lucas Antwerpen, School of Arts, maakt deel uit van de KdG Hogeschool. Op deze pagina vind je alle administratieve informatie zoals de toelatingsvoorwaarden, studiekosten, inschrijvingsdata en -procedure. Registraties voor de toelatingsproef starten vanaf maart en worden afgesloten half augustus. Uitzonderlijk volgt een extra toelatingsproef in september.

Foto van Ward Heirwegh

Ook interessant

Studeren in Antwerpen

We maken je leven als student in Antwerpen zo makkelijk en plezant mogelijk. Op zoek naar een kot, werkruimte of een studentenjob? Deze organisaties helpen je verder.

Infodagen en open lessen

Je kan heel deze site lezen, maar uiteindelijk wil je toch vooral de campus met je eigen ogen zien, de sfeer opsnuiven of een les volgen. Zet alvast deze infodagen en open lessen in je agenda.

Kalender

Er valt altijd wat te zien en te beleven op en rond onze campus. Van expo’s in onze showroom tot inspirerende lezingen. Vul alvast je agenda.

Vlot naar Sint Lucas

Onze campus is vlot bereikbaar. Met de fiets of openbaar vervoer. Je geraakt er zo.