Menu Sluiten

Academische bachelor in de Beeldende Kunsten

Sint Lucas Antwerpen biedt binnen de opleiding Academische Bachelor in de Beeldende Kunsten de afstudeerrichtingen Grafisch Ontwerp, Vrije Kunsten en Juweelontwerp Edelsmeedkunst aan. 

Binnen de afstudeerrichtingen worden verschillende keuzetrajecten aangeboden, namelijk 7 Studio's : 

Grafisch Ontwerp 
*
Studio grafisch ontwerp 
* Studio illustratie
* Studio communicatie 
* Studio data


Vrije Kunsten
*
Studio kunst
*
Studio beeld


Juweelontwerp
Studio sieraad

Het opleidingsprogramma vind je in een pdf onderaan deze pagina.
Info over de toelatingsproef
Hoe schrijf je in

De opleiding Academische Bachelor in de Beeldende Kunsten bestaat uit 3 onderdelen : de Studio, het basisprogramma en het keuzeprogramma(vanaf Bachelor 2).

1. Studio

De Studio vormt de kern van je opleiding. Je kiest van op de eerste dag voor één van de 7 Studio’s en met die keuze ga je ook voor een discipline waar jij je toe aangetrokken voelt. Binnen de Studio ontwikkel je je artistieke praktijk. Het is de plek waar jij uitzoekt welke kunstenaar of ontwerper je wil zijn. Je wordt in dit proces gevoed door artistieke creatie, specifieke technieken, theorievorming, vakgeschiedenis, reflectie en ervaring vanuit en met het professionele veld.

Je Studio loopt het hele jaar door en ook de volgende jaren van je bacherlopleiding ontwikkel je je steeds verder in de Studio. Als het jouw profiel ten goede komt, kan je vanaf de start van het derde semester kiezen om een deel van je traject ook in een andere Studio af te leggen. Op aanvraag en onder motivatie kan je ook van Studio veranderen.


2. Basisprogramma

Het basisprogramma is het verplichte programma van de opleiding bachelor in de Beeldende Kunsten, dat voor elke student dezelfde is.  Via dit basisprogramma leer je academische basiscompetenties met betrekking tot verschillende inhouden, specifiek geprogrammeerd voor de beeldende kunst en het beeldende ontwerp. Het gaat om:

- Taal, schrijven en literatuur  
- Kunstgeschiedenis en kunstactualiteit 
- (Kunst)filosofie en aanliggende theoretische studies

Je werkt in het basiscurriculum in bachelor 1 en bachelor 2 ook aan je competenties op het vlak van tekenen en beeldanalyse. Je ontwikkelt kennis, vaardigheden en inzichten over het domein van de beeldende kunst & ontwerp, vanuit een historisch, theoretisch, descriptief en conceptueel perspectief. Via het basiscurriculum krijg je dus zicht op de problematiek van de hedendaagse kunsten en design. Deze basis is onontbeerlijk om je als professioneel kunstenaar of ontwerper te kunnen positioneren. 

3. Keuzeprogramma (vanaf Bachelor2)

Vanaf Bachelor 2 vul je het programma van het basiscurriculum en je studio aan met een keuzeprogramma. Samen met studenten vanuit verschillende Studio’s werk je rond een thematiek. Je komt hierbij tot een integratie van theorie, praktijk en onderzoek. Typisch in het keuzeprogramma is dat er kan samengewerkt worden met externe partners van buiten het artistieke culturele werkveld of dat er gewerkt wordt vanuit externe problematieken. Je wordt gevraagd om een artistieke prestatie te leveren, maar niet noodzakelijk in de vorm van een gerealiseerd artistiek werk als eindresultaat; het kan bijvoorbeeld ook een openbaar debat zijn.

Je keuzeprojecten kunnen verschillende looptijden hebben: van één week tot één semester. Zo kom je in aanraking met verschillende workflows, met andere vaardigheden die je in een kort of langer proces inzet. Studenten van bachelor 2 en bachelor 3 werken vanuit de verschillende studio’s samen in deze keuzeprojecten. 
Binnen het keuzeprogramma is er ook de mogelijkheid om buitenlandse projecten via Erasmus uitwisselingen te realiseren.

In het pdf document hieronder vind je het programma van de 3 bachelorjaren en de master.

Gerelateerde bestanden
Nieuws & agenda
Inaugurating the Wind Egg Affiliated Society
Inaugurating the Wind Egg Affiliated Society

ARIA Research Seminar

20/12/2018

Gepost op 11/12/2018
Master lectures 2018-2019
Master lectures 2018-2019

10/12/2018 › 24/04/2019

Gepost op 7/12/2018
Typografie als verbindende kracht
Typografie als verbindende kracht

Tentoonstelling

06/12/2018 › 20/12/2018

Gepost op 6/12/2018
Meer