Menu Sluiten

Doctoraatsplatform

Tom de Smedt

Tom de Smedt (2008-2012)

Modeling Creativity: Case Studies in Python
Promotor UA: prof. dr. Walter Daelemans
Promotor SLA: Lucas Nijs

Dit proefschrift in de kunsten gaat over creativiteit, en de boeiende vraag of machines ook creatief kunnen zijn. Hoe komt het bijvoorbeeld dat mieren zo doelbewust samenwerken om voedsel te sprokkelen, of dat spinnen zulke nauwkeurige webben bouwen – terwijl de natuur eigenlijk een product is van blinde, doelloze evolutie? En hoe werkt creativiteit in onze menselijke hersenen? Hoe bedenken we net nieuwe ideeën en nuttige oplossingen, die we zonder veel nadenken toepassen op alledaagse problemen zoals de huiskat uit een boom weer naar beneden lokken, of heel soms (en met heel wat nadenken) voor wereldschokkende ontdekkingen zoals de relativiteitstheorie van Einstein?

Om een antwoord te geven op deze vragen kijken we met behulp van technieken uit de artificiële intelligentie naar computermodellen van creativiteit. Doorheen een reeks (artistieke) praktijkstudies bestuderen we hoe deze modellen creativiteit kunnen verklaren, en hoe een machine dit vervolgens kan nabootsen: bijvoorbeeld in een computersimulatie van een mierenkolonie, met een ijverige robotkunstenaar, met een orakelende machine die dagdagelijkse vragen tracht te beantwoorden ("Wat doe je als je voor een gesloten deur staat en geen sleutel hebt?") en tenslotte met machines die hun eigen nut en spitsvondigheid leren inschatten door zelfreflectie, of door de subjectieve meningen van anderen.

Uit het proefschrift kunnen we besluiten dat zulke bewuste zelfreflectie vooralsnog de sleutel is die mensen van machines onderscheidt op het vlak van creativiteit. Het proefschrift leidde verder tot de ontwikkeling van twee open source programma's voor de Python-programmeertaal: NOGL, een ontwikkelingsplatform voor eenvoudige computerspellen, en Pattern, een gebruiksvriendelijk programmeerpakket voor natuurlijke taalverwerking.

Het verrichte onderzoek werd gefinancierd door het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) van de Universiteit Antwerpen.

Nieuws & agenda
Black Art in Europe: Liberation and Resistance
Black Art in Europe: Liberation and Resistance

Black History Month Antwerp International Conference

27/03/2019

Gepost op 25/03/2019
#GLEASONSCORE 7
#GLEASONSCORE 7

Expo Patrick Verbeeck

Gepost op 25/03/2019
EXIT 16
EXIT 16

Groepstentoonstelling Studio kunst BA3

28/03/2019 › 31/03/2019

Gepost op 25/03/2019
Meer