Menu Sluiten

Doctoraatsplatform

Karen Vermeren

Karen Vermeren (2012-2018)

Breuklijnen: Op zoek naar nieuwe artistieke representaties voor het geologisch landschap
Promotor UA: prof. dr. Ivan Nijs
Promotor SLA: dr. Sofie Verdoodt

Dit doctoraatsonderzoek stelt de traditionele opvattingen van landschapsschilderkunst ter discussie. Het zoekt naar nieuwe representaties van het geologisch landschap in tweedimensionale in situ installaties. Het focust in het bijzonder op de beweging van breuklijnen en gletsjers. De positie van de toeschouwer wordt gedestabiliseerd door een grid van de tentoonstellingsruimte over het geologisch landschap te schuiven, waardoor het landschap een nieuw kader krijgt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Antwerpen: Prof. dr. Ivan Nijs (Onderzoeksgroep Plant and Vegetatie Ecologie ) en   Prof. em. dr. Louis Beyens (Onderzoeksgroep Ecosysteembeheer) en Sint Lucas Antwerpen (Horizontal Drawing, onder leiding van Arpaïs Du Bois).

Het doctoraat bestaat zowel uit contextueel onderzoek in de traditie van landschapsrepresentaties als uit veldwerk op specifieke geologische terreinen gekenmerkt door breuklijnen en gletsjers. Daar de confrontatie met de toeschouwer essentieel is, is de creatie en presentatie van nieuw artistiek werk een belangrijk aspect van dit onderzoeksproject. 

Karen Vermerens eerste project (2012-2013) is getiteld "Cocos Ridge", naar aanleiding van haar bezoek aan de breuklijn in Nicaragua, waar twee tektonische platen botsen, de Pacifische plaat en de Caribische plaat. Aardbevingen en vulkanische erupties veranderen regelmatig het oppervlak van de aarde. Deze plaats wordt in relatie gebracht tot de tentoonstellingsruimte. 

Het tweede project 'Etna' (2013-2014) is genoemd naar de grootste vulkaan in Europa. Deze plaats wordt gebruikt als vertrekpunt voor de tentoonstelling in het CIAP in Hasselt. Het krachtige landschap wordt ingezet als metafoor voor de toekomst van het gebouw. De voormalige gelatinefabriek zal vervangen worden door een nieuwe constructie. De duw- en trekkrachten van de steunbalken onder het dak van CIAP worden gelinkt aan de de ritmische structuur van sneeuwoppervlakten en zwarte lava op de Etna. Variaties, reflecties en overlappingen maken de toeschouwer bewust van zijn/haar actuele ruimte. 

Het derde project 'North Atlantic Ridge' (2014-2015) vertrekt van de breuklijn die IJsland doorkruist, waar twee tektonische platen uit elkaar drijven. Dit zorgt voor verschillende natuurfenomenen, gevisualiseerd in verschillende gevouwen edities in zeefdruk.

Nieuws & agenda
Wij verhuizen!
Wij verhuizen!

18/01/2019 › 18/02/2019

Gepost op 17/01/2019
Ouderavond 2019
Ouderavond 2019

22/01/2019

Gepost op 10/01/2019
SAVE THE DATE!
SAVE THE DATE!

Opening of the new campus Sint Lucas Antwerpen

23/02/2019 › 28/02/2019

Gepost op 9/01/2019
Meer