Menu Sluiten

Interview Koen Theys

Docent Video

Interview Koen Theys

Docent Video

Koen Theys is verantwoordelijke voor het atelier video en internationaal actief als beeldend kunstenaar.

KT: Het atelier video streeft ernaar om studenten inzicht te geven in wat het bewegend beeld betekent binnen de hedendaagse kunst en hoe je nieuwe media kan inzetten om een kunstwerk te realiseren. Voor mij is het belangrijk dat studenten inzicht krijgen in kunst in het algemeen. Daar komt een zeker niveau van technische kennis aan te pas. Studenten leren filmen en monteren en hun werk op verschillende manieren presenteren, zowel binnen een cinematografisch kader als in de context van een tentoonstelling. Het is echter geen filmopleiding. Over het algemeen denken de studenten in bewegende beelden. Ze moeten zowel een soort filmisch videokunstproject maken (met een begin en een einde) als een installatieproject dat inspeelt op de ruimte-tijdervaring van de tentoonstellingsruimte.

Hoe evolueert het atelier doorheen de bachelorjaren?

KT: In het begin moeten de studenten zoveel mogelijk filmen. De opnames worden dan in de klasgroep besproken. Studenten moeten al doende leren kijken naar de beelden die ze gemaakt hebben en op zoek gaan naar de onderliggende betekenissen die deze beelden bevatten. Betekenissen die ze misschien zelf nog niet hadden vermoed...

Is video als medium even volwaardig als schilderen of tekenen?

KT: Zeker en vast. Maar het is niet evident, zelfs niet voor curatoren, om te begrijpen hoe een videobeeld als kunst werkt. De meeste mensen bekijken videobeelden als televisiebeelden. Binnen de hedendaagse kunst wordt daardoor dan geen verschil meer gemaakt tussen een documentaire op tv en een documentaire in een museum.

Verwacht je een specifieke voorkennis van de studenten die zich aanmelden voor het atelier video?

KT: Hoe meer kennis van kunst, hoe beter. Van bij het begin wordt montage aangeleerd en worden onder meer opname- en presentatietechnieken meegegeven. Ik breng de studenten ook enkele technieken van de traditionele cinema bij. Ze moeten een traditioneel scenario kunnen schrijven en in Ba3 moeten ze een volledig project kunnen uitwerken en weten hoe ze een productie kunnen opzetten.

Nieuws & agenda
Michaela Frühwirth
Michaela Frühwirth

Lezing Horizontal Drawing

21/02/2019

Gepost op 30/01/2019
Arty Party
Arty Party

Nightclubbing at Sint Lucas Antwerpen

28/02/2019 › 01/03/2019

Gepost op 25/01/2019
The International Alliance
The International Alliance

31/01/2019 › 02/02/2019

Gepost op 31/01/2019
Black Art in Europe: Liberation and Resistance
Black Art in Europe: Liberation and Resistance

Black History Month Antwerp International Conference

27/03/2019

Gepost op 25/03/2019
CONGO ART WORKS
CONGO ART WORKS

Lezing door Bambi Ceuppens

18/03/2019

Gepost op 14/03/2019
What is Success?
What is Success?

Ronde tafelgesprek

26/02/2019

Gepost op 25/01/2019
Meer