fbpx

Twist Project

Project

Projecten binnen Studio sieraad lopen een volledig semester en bestaan steeds uit 4 delen.

1 Inhoudelijk en theoretisch onderzoek
Het theoretische aspect bij Twist omvatte het onderzoek naar de letterlijke én inhoudelijke betekenis van het begrip “Twist”.
Wat betekent het en waarom en wanneer wordt het gebruikt? Je gaat op zoek naar beelden en tekst rond het onderwerp en verwijst naast historische en niet-Europese culturen ook naar hedendaagse voorbeelden in de actuele beeldende kunst, architectuur en vormgeving. Daarnaast zoek je uit, in natuurlijke en technische procedés, hoe en waarom vormen en materialen getwist worden.

2 Technisch onderzoek in de vorm van Lab opdrachten
Twist als Versterking, waarbij draad en plaat getorst worden tot 20 verschillende experimenten. Studenten van BA2 maakten hieruit een schakelketting en studenten van BA3 maakten 3 armbanden.

Ornament als Constructie, waar onderzoek werd gedaan naar filigraan, een ambachtelijke versieringstechniek die studenten hebben ingezet in de vorm van een broche.

Twist in Andere Materialen werd een verzameling van getorste, gedraaide en gebogen draden en volumes van 30 cm tot 300 cm lang.

Bij Objecten met een Twist maakten studenten 3 objecten met een twist, waarbij ze referenties en taal uit de wereld van de sieraden gebruikte om letterlijk of figuurlijk een twist te verwerken en daarmee een antwoord te zoeken op vragen zoals : Wat gebeurt er als we de taal van het sieraad gaan linken aan objecten? Hoe transformeren deze objecten?  Waarom doet we dit en wat communiceert het object met de toeschouwer of gebruiker?

3 Een grote opdracht waar je je inspiratie put uit je onderzoek

4 Een vorm van presentatie
Maak met je experimenten en je materiaalstudies, je werken (sieraden en objecten) één grote presentatie.  
Er werd in groep een ‘twistroom’ als tentoonstelling gemaakt waarbij het onderzoek en het proces een onderdeel vormde van de tentoonstelling.
De presentatie werd later vastgelegd en via de sociale media gecommuniceerd met tekst, foto’s en een filmtrailer (3’).

Studenten

BA2 :
Elise Houbeke
Kaouter Zair
Tieke Scheerlinck
Maja Verhulst
Margot Obbels
Eva Geldof
BA3 :
Nele De Vrij
Marit Staes

Docenten

Hilde Van der Heyden
Ludovik Colpaert
Saskia Van der Gucht

Tieke Scheerlinck
Foto’s van Saskia Vandergucht

Meer projecten


Also useful to know

Studying in Antwerp

We make your life as a student in Antwerp as easy and fun as possible. A dry roof over your head? A great student job?
We’ve got your back.

Info days

You can read through this entire site, of course. Or you can also just drop by on campus. To study our students and lecturers in person. Make a note of these info days in your diary.

Calendar

There’s always something to see and experience at and around our campus. From cool workshops to inspiring exhibitions. Take a look and book your dates now.

Getting to Sint Lucas Antwerpen quickly and easily

Our brand new headquarters is super cool and super easy to reach. By bike or public transport. On foot, scooter or skates: you’ll get here in no time.