fbpx

Het Ketting Project

Project

Het Ketting Project is een project van Studio sieraad en onderzoeksplatform Precious Dialogue van Sint Lucas Antwerpen, in samenwerking met Walter Fischer GmbH & Co. KG.

Ontwerpers, studenten en onderzoekers werkten met kettingen van Walter Fischer, één van de grootste kettingbedrijven ter wereld. Jaarlijks produceert het bedrijf, gesitueerd in Idar-Oberstein, 30 tot 40 ton aan kettingen die voornamelijk geleverd worden aan groothandelaars, fabrikanten en labels in het mode- en sieradensegment. Walter Fischer doneerde meer dan 400 meter ketting aan het project waarvan elke ontwerper en elke student 10 meter ontving om een draagbaar sieraad te ontwerpen.

Het kettingproject is uitgegroeid tot een tentoonstelling welke 3 keer opnieuw in een andere vorm en op een andere plek gepresenteerd werd.

Van 8 februari 2018 tot en met 17 maart 2018 presenteerde Studio sieraad van Sint Lucas Antwerpen de tentoonstelling ‘From Walter to Valerie’ bij Valerie Traan Gallery. Internationale en Belgische ontwerpers toonden samen met studenten van Sint Lucas Antwerpen sieraden die gemaakt werden uit industriële geproduceerde kettingen van Walter Fischer.

De tentoonstelling kaderde in het lopende onderzoeksproject ‘Speaking Jewellery’, geïnitieerd door het onderzoeksplatform ‘Precious Dialogue’ van Sint Lucas Antwerpen. Het project onderzoekt het begrip jewelleryness of sieraadheid op een artistieke manier: Wat zijn de kwaliteiten en karakteristieken die een object tot een sieraad maken?
De ketting – een oneindige serie aan elkaar gekoppelde schakels – stond centraal in dit project.

Het project werd op 5 en 6 mei 2018 een wandelende tentoonstelling in het nieuwe diamant museum in Antwerpen. ‘From Walter to DIVA’ kreeg een plekje op het openingsweekend waarbij studenten hun eigen werk en dat van ontwerpers toonden doorheen het museum als performance waarbij de stukken afwisselend gedragen en gepresenteerd werden en toeschouwers het werk konden bekijken, bespreken, aanraken en passen.

Deze performance werd opnieuw getoond tijdens Sieraad Art Fair in Amsterdam.
Op uitnodiging van organisatoren Astrid Berens en Maarten Bodt wandelden studenten op de beurs rond met een selectie van de stukken en kreeg de rest van het werk een vaste plek op de stand ‘From Walter to Astrid’.


Meer projecten


Also useful to know

Studying in Antwerp

We make your life as a student in Antwerp as easy and fun as possible. A dry roof over your head? A great student job?
We’ve got your back.

Info days

You can read through this entire site, of course. Or you can also just drop by on campus. To study our students and lecturers in person. Make a note of these info days in your diary.

Calendar

There’s always something to see and experience at and around our campus. From cool workshops to inspiring exhibitions. Take a look and book your dates now.

Getting to Sint Lucas Antwerpen quickly and easily

Our brand new headquarters is super cool and super easy to reach. By bike or public transport. On foot, scooter or skates: you’ll get here in no time.